Economia 23/03/2020

La demanda elèctrica cau més del 12% amb l'estat d'alarma pel coronavirus

La caiguda supera en més de quatre punts la de dilluns passat, primer dia laborable de confinament

Xavier Grau Del Cerro
1 min
Torre de Red Eléctrica

BarcelonaLa demanda d’energia elèctrica al mercat que abasteix Endesa, la principal companyia a Catalunya, ha caigut aquest dilluns a les onze del matí un 12,3% respecte al 2 de març, el mateix dia laborable abans que es decretés l’estat d’alarma originat per la crisi del Covid-19.

Així, la demanda en temps real d’energia a l'esmentada hora ha sigut de 5.288 megawatts hora (MWh), respecte als 6.028 MWh que hi va haver el dilluns dia 2 de març, segons ha informat la companyia.

Per a Endesa, aquestes xifres posen de manifest el "seguiment massiu" de les instruccions donades per l’administració i el "cessament d'una bona part de l’activitat en el sector industrial i de serveis".

Les dades són una fotografia feta en una hora en què habitualment es registra la punta de demanda d’un matí del mes de març i, en conseqüència, reflecteixen la tendència decreixent del consum elèctric d’aquests dies, asseguren a Endesa. A tall d’exemple, la davallada del consum del dia 16 respecte al dia 2 (la primera setmana de l’estat d’alarma) va ser només del 7,6%.

El rècord històric de consum elèctric al mercat que alimenta Endesa a Catalunya es va marcar el 17 de desembre del 2007 a les 18.16 hores, amb una punta de potència màxima (el valor que indica el consum màxim demandat en un moment determinat) de 8.767 MWh, molt lluny dels valors actuals.

stats