Laboral
Economia 15/09/2023

El cost laboral de les Illes registra l'increment més gran de tot l'Estat, amb una pujada del 10,9%

Tot i l'augment a les Illes, el cost laboral continua sent inferior al cost mitjà estatal

ARA Balears
2 min
Una dona treballant en un espai de 'coworking'

PAlmaLes Balears han estat la comunitat autònoma que ha registrat l'increment més gran del cost laboral interanual el segon trimestre de 2023 en relació amb el mateix període de l'any anterior, amb una pujada del 10,9%, fins a 2.930,52 euros, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) fetes públiques aquest divendres. L'increment registrat a les Illes del 10,9% és el més gran de totes les comunitats i se situa molt per sobre de la mitjana estatal, que va augmentar un 5,8%.

A tot el país, el cost laboral mitjà per treballador i mes (que inclou les remuneracions i les cotitzacions socials) es va disparar un 5,8% el segon trimestre de l'any en relació amb el mateix període del 2022 i va superar per primera vegada els 3.000 euros per treballador i mes en situar-se en 3.037,52 euros. Tot i l'augment a les Illes, el cost laboral continua sent inferior al cost mitjà estatal. Aquest increment del cost laboral, amb què s'acumulen deu trimestres consecutius d'alces, és quatre dècimes inferiors al registrat el primer trimestre (+6,2%).

Per altra banda, segons les xifres de l'INE, que han estat recollides per Europa Press, les Balears tenen el 2,4% de vacants del país el segon trimestre, és a dir, un total de 3.608.

El cost laboral es compon del cost salarial i dels altres costos. Entre l'abril i el juny, els salaris (totes les remuneracions, tant en metàl·lic com en espècie) van pujar un 5% interanual en termes bruts, fins a situar-se en una mitjana de 2.262,63 euros per treballador i mes, la xifra més elevada en un segon trimestre des del començament de la sèrie, l'any 2000.

Els majors creixements salarials del segon trimestre en taxa interanual es van donar en les activitats administratives (+7,8%), l'hostaleria (+7,7%) i el transport i l'emmagatzematge (+7,2%), mentre que el subministrament d'electricitat i gas i el subministrament d'aigua i residus van retallar els sous un 7,4% i un 2,1%, respectivament.

stats