Energia

El govern espanyol assegura que la rebaixa de l'IVA de l'electricitat beneficiarà "pràcticament totes les llars"

El consell de ministres aprova una reducció impositiva del 21% al 10% només fins a finals d'any

3 min
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ahir a la Moncloa.

MadridL'IVA de l'electricitat serà del 10% fins a finals d'any. El consell de ministres ha aprovat aquest dijous un reial decret amb mesures urgents en l'àmbit energètic que inclou la rebaixa de l'IVA de la llum, que habitualment està fixat en el 21%. El govern espanyol preveu que la reducció impositiva es tradueixi en una rebaixa del rebut de la llum per als consumidors en un moment en què el preu de l'electricitat s'ha disparat per l'increment dels costos de producció.

La rebaixa de l'IVA s'aplicarà a tots els consumidors, particulars i empreses, que tinguin contractada una potència de fins a 10 kW, sempre que el preu mitjà mensual del mercat majorista de l’electricitat estigui per sobre dels 45 euros per MWh. La potència mitjana contractada dels consumidors domèstics és de 4,1 kW, amb la qual cosa el govern creu que "pràcticament totes" les llars es veuran beneficades de la mesura. Pel que fa a empreses i negocis, el 72,5% també tenen contractada una potència inferior.

Segons l'executiu, les mesures aprovades suposaran un estalvi per a les famílies del 10% de la factura, que suposarà un total de 877 milions d'euros i de 400 milions per a les empreses. En realitat, si el preu de l'electricitat continua augmentant, és probable que la rebaixa de l'IVA amb prou feines es noti, però les mesures evitaran que el rebut continuï incrementant-se.

A més, per als consumidors vulnerables severs, l’IVA del 10% s’aplicarà fins a final d’any amb independència de la seva potència contractada i del preu de mercat. La tercera mesura que inclou el reial decret és la suspensió del 7% de l’impost sobre el valor de la producció d’energia elèctrica durant el tercer trimestre d’aquest any.

Recuperació econòmica

El govern espanyol admet el perill que pot suposar per a la recuperació econòmica que el preu de l’electricitat es dispari, però creu que les mesures aprovades serviran per evitar-lo. "Les d’avui són mesures extraordinàries per acabar amb el problema del preu de la llum i garantir que la recuperació econòmica es pugui consolidar", ha destacat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.  

Segons denuncia Facua - Consumidors en Acció, el rebut de la llum d'un usuari mitjà s'ha disparat un 46,5% durant les tres primeres setmanes de juny, en comparació amb el mateix període de l'any passat, i amenaça amb convertir la factura del mes de juny en la més cara de la història. Les previsions apunten que els preus es mantindran molt elevats durant tot aquest any i el 2022. De fet, Unides Podem ha estat pressionant el seu soci de govern perquè la reducció de l'IVA no sigui una mesura provisional i s'allargui almenys fins a l'any que ve, però per ara està previst que l'IVA del 10% es mantingui només fins al 31 de desembre. Tot i això, Montero no ha descartat que es pugui prorrogar més endavant. "Sembla prudent deixar un termini per veure els efectes de les mesures", ha afirmat.

Per què es dispara la factura

Els costos de producció energètics estan pujant perquè Europa s'està adaptant a la lluita contra el canvi climàtic i ha duplicat el cost dels drets d'emissió de CO2. L'augment del peatge s'ha traduït directament en un increment del cost de l'electricitat -també del gas- i de la factura dels consumidors, si bé només el 23% del rebut correspon a costos variables, com són la producció, el transport i la distribució de l’electricitat. "Estem en una situació complexa. Hi ha una tensió a l'alça al mercat europeu amb un increment dels costos d'emissió del CO2 molt més enllà del que havia previst la Comissió Europea", ha subratllat la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. "Els mercats d'electricitat de França i Alemanya superen el preu del mercat espanyol", ha destacat.

En paral·lel, el canvi de model en la tarifa de la llum, que estableix trams horaris amb tarifes més barates -sobretot durant la nit- i d'altres amb tarifes més cares perquè no es concentri el consum a les mateixes hores del dia, també pot suposar un encariment del rebut si no es canvien els hàbits i es tenen en compte els trams horaris. El govern espanyol, però, atribueix l'alça del preu de l'electricitat exclusivament a l'augment dels drets d'emissió de CO2.

stats