Pressuposts
Economia 18/11/2022

El Consell invertirà l'any que ve 6 de cada 10 euros en el desenvolupament de polítiques socials

La institució també incrementarà un 90% la despesa vinculada amb aquesta partida al 2015

ARA Balears
2 min
Ple del Consell

PalmaEl Consell invertirà l'any que ve 6 de cada 10 euros en el desenvolupament de polítiques socials. D'aquesta manera, la inversió prevista per al 2023 arriba als 605,8 milions d'euros, i més del 60%, 346,6 milions d'euros, es destinarà a desenvolupar polítiques socials vinculades a la feina que fan totes les entitats de l'illa amb les quals es mantenen convenis i concerts de serveis bàsics destinats a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha assenyalat que aquests pressupostos "tenen la voluntat de fer créixer i millorar els serveis públics, especialment els socials".

Dins els pressupostos generals de la institució es preveuen les polítiques en matèria de Joventut, dotades amb 3,2 milions, i les d’Igualtat i Diversitat, amb una alça del 17%, i la partida econòmica adreçada a l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), amb un pressupost de 275 milions d’euros. A més, el Departament d’Inclusió Social té previst contractar i sumar a la xarxa d’inclusió dos nous centres que suposaran l’estructuració de les 40 places actuals. En total es destinaran 87,7 milions d’euros a donar estabilitat a programes i crear-ne de nous, així com a incrementar el nombre de places. 

D'altra banda, es destinaran 17,4 milions al reforç dels Serveis Socials Municipals, s'invertirà a millorar infraestructures sociosanitàries i es creixerà també en recursos públics, s’invertiran quatre milions més en l’increment del personal del Servei d’Atenció a Domicili (SAID) i se crea l’Oficina de Suport a l’Habitatge

Pressupostos d'Hisenda i Funció Pública

El Departament d’Hisenda i Funció Pública del Consell de Mallorca tindrà un pressupost de 55,71 milions d’euros per al 2023, amb un increment de prop de 4,5 milions respecte del pressupost 2022, cosa que representa un augment del 8,7%.

Aquest increment respon a les obres de millora en edificis públics de la institució, especialment en temes d'eficiència energètica i les millores en parcs de bombers, a Manacor, Santanyí i la futura prefectura central al polígon de Marratxí.

Pressupost del Departament de Territori

El Departament de Territori del Consell té un pressupost de 8,6 milions d'euros per a l'any 2023, que significa un increment d'un 8%. A més, preveu aprovar l'any que ve definitivament les modificacions del PTI iniciades, culminar l'elaboració de la Llei Serra i avançar en la preservació de la serra de Tramuntana que duplica la partida de subvencions.

Pel que fa a les subvencions del Consorci Serra de Tramuntana, pràcticament gairebé es dupliquen les subvencions, ja que passen d'1.095.000 d'euros el 2022 a 1.950.000 euros l’any 2023.

D'altra banda, Territori manté les subvencions ordinàries per a la recuperació d’elements etnològics amb vista a consolidar-les. D'aquesta manera, seran 250.000 euros per a ajuntaments, 100.000 euros per a empreses i 600.000 euros per a particulars. També incrementa en 10.000 euros les subvencions per neteja de torrents i camins passa de 40.000 a 50.000. A més, creix un 50% fins als 75.000 euros la partida destinada a les subvencions de Custòdia del Territori. D’altra banda, s’ha creat una nova partida de mig milió d’euros per a subvencions per a cooperatives agràries.

stats