Laboral

La CEOE mou fitxa i planteja augmentar el sou mínim fins als 1.112 euros al mes el 2024

La patronal exigeix com a condició ineludible adaptar els contractes públics

2 min
Els representants de les patronals i dels sindicats majoritàris en una imatge recent.

MADRIDUn cop resolta la carpeta política, s'obre l'econòmica. La vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ja va avançar la setmana passada que un dels primers fronts econòmics del nou govern espanyol seria l'increment del salari mínim interprofessional (SMI). "Convocaré de forma immediata els agents socials", va dir Díaz, que de fet ahir dimarts, durant el traspàs de carteres de ministres, va assenyalar que "un jove que guanyi menys de 1.300 euros no pot conformar-s'hi".

El missatge va arribar a qui tocava, és a dir, als sindicats majoritaris (CCOO i UGT), així com a la patronal espanyola CEOE, que són els qui formen part de la mesa del diàleg social, fins al punt que aquesta última ja ha mogut fitxa. La CEOE planteja que el salari mínim interprofessional incrementi fins als 1.112 euros al mes en 14 pagues l'any 2024. És a dir, 32 euros més que aquest 2023 (actualment, l'SMI se situa en 1.080 euros al mes en 14 pagues). També planteja un increment fins als 1.145,77 euros al mes en 14 pagues per a l'any 2025.

La proposta l'ha acordat la junta directiva de la patronal espanyola reunida de forma ordinària aquest dimecres. Es tracta d'un plantejament que està en línia amb el que els empresaris i els sindicats van acordar al V Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), després de mesos de bloqueig. Aquest és el marc estatal de negociació que serveix de guia orientativa per a empreses i treballadors a l'hora de pactar pujades salarials.

"Les organitzacions empresarials consideren adequada la proposta per intentar mantenir una correlació entre l'evolució del salari mínim i la de la resta de salaris que es pacten en el marc de la negociació col·lectiva", ha afirmat la CEOE en un comunicat. Però la proposta té un matís: com a condició "sine qua non", la patronal vol que es modifiqui la normativa de revisió de preus dels processos de contractació del sector públic, "per repercutir l'increment del salari mínim als contractes en execució", tal com es recull a l'acord estatal.

Per sobre del 2%

Els empresaris destaquen que la seva proposta suposa un increment de l'SMI de més d'un 2% en comparació amb el salari mínim actual. "Les organitzacions empresarials tenen en compte les variables previstes a l'Estatut dels Treballadors, així com l'IPC, la productivitat, l'increment de la participació del treball a la renda estatal i la conjuntura econòmica", expliquen des de la CEOE.

De moment, des del govern espanyol encara no s'ha plantejat una data per convocar una reunió sobre l'SMI. En el cas de CCOO, està previst que convoqui la seva executiva aquest dijous al matí per decidir quina és la seva posició. Mentre que la UGT es manté en defensar que l'increment ha de deixar un SMI per sobre del 60% del salari mitjà a Espanya.

stats