Economia 22/08/2021

Cauen un 15% les reserves d'agroturismes durant la primera setmana d'agost

El president de l'Associació Balear d'Agroturismes i Turisme d'Interior (Abati), Miguel Artigues, espera que la temporada aguanti fins a la primera setmana de novembre

ARA Balears
2 min
Imatge de la zona nord de Mallorca.

Les reserves en l'agroturisme han caigut al voltant d'un 15% en la primera setmana d'agost. L'ocupació ha estat d'un 65%, enfront del 80% del mes de juliol. Per això, el president de l'Associació Balear d'Agroturismes i Turisme d'Interior (Abati), Miguel Artigues, espera que la temporada aguanti fins a la primera setmana de novembre, "si les coses no empitjoren" i si les reserves de darrer minut –majoritàries aquest estiu– es van mantenint com fins ara".

Artigues ha parlat amb Europa Press i ha lamentat la caiguda de reserves, però també ha dit que, a mesura que va passant el mes d'agost, es veu com l'ocupació "es va consolidant" per a les pròximes setmanes. El president de l'Associació ha aclarit que totes les reserves d'aquest estiu "han estat a curt termini", per la qual cosa és molt difícil fer un balanç precís de com serà la temporada de tardor. No obstant això, encara que "les previsions són poques, les esperances són bastantes". Tots els agroturismes han estat oberts durant la temporada, segons la patronal.

Augmenta el turisme espanyol

És cert que la majoria de clients que han optat per passar uns dies als agroturismes són de nacionalitat alemanya o centreeuropea. Ara bé, aquest estiu s'ha vist com el turisme provinent de la resta de l'Estat s'ha incrementat més d'un 20%, si es compara amb les temporades anteriors a la pandèmia. També s'ha percebut que els residents de les Balears s'han mogut més entre illes, especialment durant els mesos de maig i juny.

Els clients d'agroturismes solen ser famílies, de poder adquisitiu mitjà-alt i que cerquen tranquil·litat i fugir de les aglomeracions, segons ha dit Artigues. El perfil, per tant, és el mateix que el que hi havia abans de l'esclat de la pandèmia.

Les reivindicacions de l'Associació

El president de l'Associació Balear d'Agroturismes i Turisme d'Interior (Abati), Miguel Artigues, ha explicat que els ajuntaments han estat l'administració "que menys empatia" ha mostrat amb els agroturismes durant la pandèmia. A més, ha demanat que els ajudin, per exemple, amb la baixada de l'Impost de Béns Immobles (IBI). Altres institucions, en canvi, els han ajudat més amb diferents iniciatives. Es referia als bons turístics del Consell, l'ajornament de la liquidació de l'impost turístic i les ajudes directes per part de l'administració espanyola.

Artigues ha remarcat l'esforç que fan totes les patronals "per defensar els associats" i ha demanat que s'hi sumin el major nombre d'establiments, ja que com més siguin, "més representació i més força hi haurà".

stats