Alimentació

Carrefour se suma a la proposta de cistell de la compra anticrisi de Díaz

La ministra es reunirà dilluns amb les grans distribuïdores i consumidors tot i l'oposició del soci de govern

2 min
La vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz.

MadridYolanda Díaz manté la seva proposta de limitar el preu dels aliments bàsics del cistell de la compra malgrat el rebuig que ha generat la mesura i l'oposició per part del seu soci de govern. La vicepresidenta segona i ministra de Treball ha insistit aquest dimecres que no pretén que es dugui a terme una "intervenció" dels preus de l'alimentació, sinó arribar a un acord amb les grans distribuïdores i els consumidors per fixar un preu màxim per a aquests aliments, com es va fer a França, ha recordat. Malgrat les reticències del PSOE, dilluns que ve Díaz té previst reunir-se amb les grans distribuïdores i també amb les associacions de consumidors per abordar aquesta qüestió, i aquest mateix dijous ho farà amb Carrefour, a petició d'aquesta gran superfície.

Aquesta cadena de supermercats ha agafat la iniciativa davant la proposta de Díaz i del 12 de setembre al 8 de gener oferirà un cistell de 30 productes bàsics a un preu limitat de 30 euros. Carrefour hi inclourà aliments per als esmorzars, així com conserves, pasta, oli o cafè, i també articles de neteja, perfumeria i drogueria. A França, des de mitjans d'agost aquesta gran superfície ja va decidir congelar els preus de 100 articles bàsics durant 100 dies per fer front a la inflació.

A part d'obrir converses amb la gran distribució i els consumidors, Yolanda Díaz també s'ha compromès a tenir en compte els productors perquè la mesura no els "repercuteixi negativament", tot i que ha admès que no formarien part de les converses per negociar un possible acord per limitar preus. La ministra manté que la seva proposta és totalment legal, davant dels dubtes expressats per ministres del PSOE com el d'Agricultura, Luis Planas. La titular d'Hisenda, María Jesús Montero, no s'ha referit a la legalitat o no de la mesura, però sí que l'ha rebutjat.

Garamendi hi veu "programació soviètica"

Montero ha demanat "més esforç" als sectors "que es beneficien de manera extraordinària d'aquesta crisi". Així, ha dit que, de la mateixa manera que es van crear impostos per a les elèctriques i la banca, el govern "no permetrà que en aquesta crisi no hi hagi una distribució justa d'aquesta càrrega" d'inflació. De tota manera, no ha detallat com l'executiu pretén materialitzar aquest compromís.

De moment, la patronal ja ha avisat que s'oposa a qualsevol "intervenció" de preus. "Això comença a assemblar-se més a una programació soviètica", ha dit el president de la CEOE, Antonio Garamendi, en declaracions a TVE. Si es pretén regular "absolutament tot", ha dit, el que s'acaba tenint és "una economia intervinguda, un Estat intervingut i falta de llibertat", ha afegit.

stats