Energia
Economia 23/06/2022

Els carburants marquen un nou rècord de preu i es mantenen per sobre dels 2 euros el litre

La moderació del preu del petroli encara no es reflecteix en la gasolina i el gasoil

2 min
Un usuari posant gasolina en una benzinera de Barcelona.

BarcelonaLa gasolina i el gasoil han tornat a superar aquesta setmana els seus màxims històrics després de registrar preus mitjans de 2,141 euros i 2,076 euros el litre, respectivament, segons les dades publicades pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea. Amb el descompte de 20 cèntims per litre decretat pel govern espanyol, el preu de la gasolina queda en 1,941 euros el litre, i en el cas del gasoil, en 1,876 euros el litre.

Amb aquests preus, el cost de la gasolina augmenta un 1,3% després d'encadenar nou setmanes a l'alça i bat el rècord d'1,917 registrat fa set dies, mentre que el gasoil és un 4% més car després de pujar per tercera setmana consecutiva i situar-se un 2,1% per sobre del seu màxim d'1,837 euros a finals de març.

Darrere d'aquestes pujades hi ha principalment l'encariment del petroli, una tendència que s'ha suavitzat en les últimes setmanes però que encara no es veu reflectida en el preu final dels carburants. També s'acusa l'efecte coet-efecte ploma, segons el qual quan el petroli s'encareix la pujada es trasllada ràpidament als carburants, mentre que quan el petroli baixa de preu el descens es trasllada de forma lenta als carburants.

Per esmorteir l'impacte que l'encariment de la gasolina i el gasoil està tenint en els ciutadans, l'executiu espanyol té previst en principi prorrogar aquest dissabte la bonificació de 20 cèntims per litre durant tres mesos més.

Més de 100 euros per un dipòsit

El preu de la gasolina ha augmentat un 31% des que va començar l'any, davant del 39% que s'ha encarit el gasoil. Amb els preus actuals, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres amb gasolina arriba actualment als 107 euros, mentre que amb gasoil se situa en 103 euros, fet que suposa pagar prop de 26 euros més que a principis del 2022 si s'utilitza gasolina, i 29 euros si es tria gasoil. Tot i això, gràcies a la bonificació els consumidors s'estalvien prop d'11 euros a l'omplir un dipòsit d'aquest tipus, tant si fan servir gasolina com si opten per gasoil.

Tot i els valors històricament elevats, el preu dels dos carburants a Espanya –una vegada aplicat el descompte– es manté per sota de la mitjana europea, que, segons l'estadística de la UE, se situa en 2,036 euros el litre per a la gasolina i en 2,031 euros per al gasoil.

stats