Consum

La campanya del ministeri de Consum per reduir el consum de carn enceta una nova baralla dins el govern espanyol

Sánchez desautoritza la promoció capitanejada pel ministeri de Garzón

2 min
El ministre de Consum, Alberto Garzón, en una imatge d'arxiu

Una nova baralla s'ha instal·lat dins el govern espanyol, aquest cop amb el sector agroalimentari de teló de fons. Tot ha començat quan el ministre de Consum, Alberto Garzón, ha penjat un vídeo en què recorda que el 14,5% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle provenen especialment de les macrogranges, i que un quilo de carn de vaca requereix 15.000 litres d'aigua. El vídeo forma part d'una campanya en què es vol sensibilitzar sobre el consum de carn vermella a Espanya i la necessitat d'un canvi d'hàbits per fer més sostenible el planeta, però també "per una qüestió de salut", ha defensat el ministre.

Les crítiques a la campanya, però, no han tardat a arribar i les primeres ho han fet des de dins del govern espanyol. El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha qualificat la campanya d'"errònia". En una entrevista a la cadena SER, Planas ha apuntat que "el sector carni està sent objecte de crítiques profundament injustes i mereix un respecte". El cap de la cartera d'Agricultura també ha transmès que Garzón no els havia avisat de l'inici de la campanya, un fet que des del ministeri de Consum han reconegut. Hores després, ha sigut el mateix president espanyol, Pedro Sánchez, de viatge a Lituània, qui s'ha posicionat de forma explícita desautoritzant Garzón: "A mi on em posin una mitjana al punt... és imbatible".

El sector carni esclata

Malgrat que després Garzón ha matisat les seves paraules assegurant que el debat no volia defensar "deixar de consumir carn, sinó fer-ho als nivells que recomana la ciència, entre 200 i 500 grams setmanals", no han faltat tampoc les crítiques per part del sector carni i ramader. Per a Unió de Pagesos, la campanya "no és una patinada". "No és adequat que el ministre faci un vídeo tendenciós. Cal generar aquest debat des d'una òptica tècnicament sòlida, no només mirant els inconvenients, sinó també els aspectes positius, nutricionals i econòmics", defensa el responsable del sector ramader del sindicat, Jordi Armengol.

Al seu torn, el president de l'associació empresarial càrnia ANAFRIC, José Friguls, ha fet públic un comunicat en què demana una "rectificació pública" del ministre de Consum i en condemna les paraules. "Com pot ser que una persona que representa el govern d'Espanya tingui una bena als ulls i no defensi un sector que ha estat a la primera línia durant la pandèmia i que ha patit com ningú les conseqüències del covid-19?", es pregunta.

Un debat complex

La baralla entre ministres ha acabat eclipsant el que és un debat complex, sobretot a Espanya, on la indústria càrnia significa el 22,2% del sector alimentari, amb gairebé 100.000 treballadors; per tant, el debat d'un canvi d'hàbits no només és nutricional i ambiental -per l'impacte climàtic-, sinó també econòmic. El fet, però, és que els nivells de consum de carn a Espanya són dels més alts d'Europa i, com recull el Pla Espanya 2050, del mateix govern espanyol, "són entre dues i cinc vegades superiors als recomanables".

stats