Macroeconomia
Economia 17/01/2023

Calviño afirma que el PIB espanyol va créixer més d'un 5% el 2022

La ministra esmenta la guerra a Ucraïna, l'economia xinesa i el mercat energètic com les principals preocupacions

2 min
La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, en roda de premsa aquest dimarts.

MadridLa guerra a Ucraïna i la consegüent crisi energètica i de preu va posar en qüestió la recuperació postpandèmia que havia de marcar el 2022. El cost -del gas, la llum i els aliments- creixia mes a mes a nivells històrics i només els preus energètics van donar un respir a finals d'any. La preocupació que això es traduís en un alentiment sever de l'economia i, fins i tot, en una recessió tècnica els últims mesos de l'any i principis d'aquest 2023 ha estat damunt la taula de més d'un organisme supervisor. Malgrat tot, Espanya sembla que ha salvat els mobles.

La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha confirmat aquest dimarts que l'executiu espanyol preveu un rebot del PIB el 2022 per sobre del 5%. Aquesta xifra s'allunyaria del 4,4% que es va incloure en el quadre macroeconòmic dels pressupostos de l'Estat i que està "per sobre de la mitjana europea", ha dit Calviño. De fet, aquest dilluns l'Autoritat Fiscal (Airef) situava el repunt del PIB en un 5,3% el 2022.

Una de les explicacions d'aquest optimisme és la previsió d'un millor comportament de l'economia a finals de l'any passat. Tanmateix, s'espera que el creixement del PIB del quart trimestre del 2022 hagi estat semblant al del tercer trimestre (al voltant del 0,1%, segons el Banc d'Espanya). L'INE donarà a conèixer la xifra les pròximes setmanes. També cal tenir en compte la caiguda de la inflació general, que ha passat d'un 10,8% al juliol a un 5,8% al desembre.

"Hem evitat els escenaris més negatius i no s'han materialitzat bona part dels riscos", ha dit Calviño a la roda de premsa posterior al consell de ministres. La ministra ha posat d'exemple possibles talls elèctrics o el racionament del consum de gas per part de la indústria: "Estem davant un nou cicle econòmic gràcies a una resposta europea encertada". Així doncs, el govern espanyol treu pit de mesures com el topall al preu del gas, la rebaixa fiscal de la factura de la llum i el límit a l'actualització dels lloguers al 2%, i les vincula a la resistència que mostra l'economia.

L'altre gran element del qual presumeix l'executiu de Pedro Sánchez és la bona marxa del mercat laboral. Calviño ha destacat l'afiliació "rècord", que de moment ha arrencat l'any amb 25.200 afiliats més fins al 15 de gener, l'estabilitat laboral gràcies a l'auge dels contractes indefinits, així com l'augment de l'ocupació en sectors com el científic i el tecnològic.

Un 2023 incert

El rebot del 2022 no es mantindrà en els mateixos nivells aquest any. Malgrat que l'executiu situa el creixement econòmic per sobre del 2%, la majoria d'organismes apunten que quedarà per sota. La ministra ha esmentat l'evolució de la guerra a Ucraïna, l'economia xinesa -la política de covid zero i la crisi immobiliària estan frenant el gegant asiàtic- i el mercat energètic com les principals preocupacions de cara al 2023. Amb tot, el govern espanyol confia que la inflació subjacent a la zona euro, que ara continua disparada i afecta directament el cistell de la compra, arribi al nivell màxim durant el primer trimestre de l'any. De moment, el Banc Central Europeu (BCE) ja ha dit que mantindrà la política agressiva de tipus d'interès per frenar els preus.

stats