Finances
Economia 11/10/2022

CaixaBank proposa congelar la quota de la hipoteca a les famílies vulnerables

El sector econòmic i el ministeri d'Economia negocien com abordar l'impacte de la pujada de l'Euríbor

2 min
Les hipoteques  es disparen però segueixen sota mínims

BarcelonaLes famílies preocupades per la pujada de l'Euríbor i l'impacte que això tindrà en la seva hipoteca poden tenir aviat bones notícies. Segons ha avançat El Periódico de Catalunya, CaixaBank ha proposat a la resta de bancs espanyols que congelin les quotes de la hipoteca als clients que estiguin en el llindar de no poder pagar l'encariment. Fonts del sector han confirmat a l'ARA que aquesta mesura s'està estudiant, per bé que no se'n tenen gaires detalls encara. D'altra banda, fonts del banc català no han volgut comentar la notícia.

Els detalls que sí que es coneixen és que la congelació es faria efectiva durant un període de 12 mesos. Però no està clar a partir de quan s'adoptaria la mesura ni exactament quines famílies se'n beneficiarien. Fonts coneixedores de la negociació apunten que va ser CaixaBank qui la va proposar. Tot i que en un principi hi havia altres entitats que van fer propostes diferents, ara per ara l'opció plantejada pel banc català és la que té més possibilitats de fer-se realitat.

La interlocució entre bancs i ministeri d'Economia es va iniciar arran de les queixes dels clients pel mal tracte que rebien a les oficines. Posteriorment, les converses han derivat cap a l'estudi de la manera de fer front a l'impacte de les hipoteques en les famílies, després que Podem plantegés el tema ara fa un mes.

Un indicador disparat

L'Euríbor (l'indicador al qual van indexades la majoria d'hipoteques de tipus variable) s'ha multiplicat per sis aquest any, i ha fet augmentar el preu del deute a nivells que no es veien des de feia una dècada. La pujada respon a la pujada de tipus d'interès decretada pels bancs centrals de tot el món per fer front a la pujada de la inflació. Aquest mateix dimarts l'Euríbor està en el 2,6%, quan va tancar el 2021 a -0,5%.

stats