Economia 15/12/2020

CAEB adverteix que es poden arribar a perdre la meitat dels llocs de feina de la restauració

Segons la patronal, enguany es tancaran més de 600 negocis d'hostaleria

Ara Balears
2 min
La patronal de la restauració ha proposat una sèrie de mesures per salvar el sector a Govern, Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma

PalmaRestauració CAEB ha assegurat aquest dimarts que més de 8.000 llocs de feina es veuran "greument perjudicats" l'any que ve a Mallorca. Segons la patronal, l'illa "no podrà resistir una quarta onada" de la pandèmia de covid-19, que suposaria el final per a més del 60% del sector i la pèrdua de la meitat dels llocs de feina.

D'acord amb el que ha assenyalat la patronal, enguany tancaran per sempre més de 600 negocis d'hostaleria i més del 90% del sector perdrà doblers a conseqüència de la crisi del coronavirus. "La situació actual de la restauració i l'hostaleria balear és dramàtica, amb més del 70% del sector pràcticament tancat", diu el comunicat, en què es demanen "ajudes econòmiques directes" per afrontar la pròxima temporada "amb les màximes garanties de previsió i responsabilitat".

A més, Restauració CAEB ha fet arribar a la presidenta del Govern, Francina Armengol, al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de Palma un document amb una sèrie de mesures i ajudes per a la "subsistència del sector" després de la crisi. La patronal ha reclamat l'exempció de l'impost de la incineradora durant tot el 2021 i el 50% d'exempció en la factura d'Emaya.

També demana la bonificació del 100% de l'impost sobre l'ocupació de via pública a tots els ajuntaments i que es pugui tornar a fumar a les terrasses, així com que es pugui ocupar la via pública destinada a zones per a vianants i places. Una altra de les peticions és que se subvencionin les proves PCR per a tota la població, amb quotes mensuals de fins a un 80% per part de l'Administració.

A més, la patronal considera que el Govern hauria de pressionar el govern de Pedro Sánchez per aconseguir una reducció de les càrregues socials del 100% durant l'estat d'alarma o mentre s'apliquin mesures restrictives, un 50% el 2021 i un 25% el 2022; la bonificació de la quota d'autònom en els mateixos percentatges que s'han esmentat; que els expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO) es prorroguin fins al juny del 2021; un 50% d'exempció dels impostos sobre l'electricitat i el gas durant els anys 2021 i 2022; una reducció del 50% de la retenció fiscal dels lloguers i la intercessió amb els bancs per aconseguir un any més de carència en el pagament dels préstecs.

Pel que fa a les mesures de promoció, CAEB destaca els bons de consum i l'aplicació d'un pla estratègic per al sector elaborat per experts, en què, segons assenyala la patronal, el sector treballa des de fa nou mesos.

stats