Economia 04/03/2021

Brussel·les vol que les empreses hagin d'informar sobre les diferències de sou per gènere

En cas de denúncia, serà la companyia qui haurà de demostrar a la justícia que no discrimina per raons de sexe

2 min
Treballadora d'un servei de neteja en un quiròfan d'hospital, en una imatge d'arxiu.

La Comissió Europea proposa que les empreses hagin de donar als seus empleats i als candidats a llocs de treball informació sobre les diferències salarials a les seves plantilles. La informació s'haurà de presentar desglossada per gènere i, en el cas de companyies més grans, també per categories de salari, segons una proposta normativa presentada aquest dijous per l'executiu comunitari.

Així, segons aquesta proposta, una directiva europea hauria de servir per donar més informació als treballadors i, sobretot, a les treballadores, de cara a saber si a la seva feina es donen casos de discriminació salarial per raons de gènere. Concretament, les empreses hauran de presentar informació sobre el sou inicial als candidats a una feina abans de l'entrevista de feina, i tindran prohibit preguntar als candidats quins sous han rebut en ocupacions anteriors.

A més, en cas que la norma tiri endavant, els treballadors comptaran amb el dret d'exigir a la seva empresa informació sobre el nivell de sou al qual es troba en comparació amb la mitjana de la companyia, unes dades, a més, que l'empresa haurà de presentar categoritzades per gènere en tots els llocs de treball que facin feines equivalents. En el cas de firmes amb plantilles de més de 250 empleats, també hauran de publicar informació sobre la bretxa de gènere sobre tots els treballadors per a cadascun dels diferents nivells laborals.

Quan una empresa tingui una diferència salarial entre homes i dones del 5% per a llocs de treball equivalents, la companyia haurà de justificar quines raons objectives hi ha darrere de la bretxa, o en cas que no pugui s'haurà de refer l'escala salarial en cooperació amb el comitè d'empresa.

La proposició de la Comissió no és encara una normativa vigent, sinó que ha de passar els filtres del Parlament i, sobretot, del consell de ministres. La norma deixaria en mans dels governs estatals decidir el tipus de sancions per a les empreses que la incompleixin.

Així mateix, la proposta de directiva obre la porta a facilitar que les dones que pateixin discriminació en el sou per raons de gènere puguin reclamar compensacions, "incloent-hi la recuperació total del sou endarrerit, dels bonus o de pagaments en espècies", segons la Comissió. A més, en cas d'arribar a judici, serà l'empresa qui haurà de demostrar que la treballadora cobra menys per raons objectives, la qual cosa suposa un canvi substancial respecte a la situació actual, que posa el pes de la prova en l'empleada.

La bretxa salarial a la Unió Europea era del 14,8% el 2018, és a dir, que de mitjana les dones cobraven un 14,8% menys per hora que els homes per fer una mateixa feina. En el cas d'Espanya, era del 13,9%, mentre que Estònia i Alemanya era on hi havia més discriminació cap a les dones, amb xifres del 22,8% i del 20,9%, respectivament. A l'altre extrem, Romania i Luxemburg, amb uns respectius 3% i 4,6%, eren els dos països amb més igualtat salarial.

stats