Creixement econòmic
Economia 13/02/2023

Brussel·les se suma a l'optimisme i preveu que l'eurozona evitarà la recessió

La Comissió Europea eleva quatre dècimes les previsions de creixement d'Espanya el 2023, fins a l'1,4%

2 min
La producció industrial a Catalunya augmenta un 0,6% de mitjana el 2022

Brussel·lesBrussel·les preveu que l'economia de l'eurozona creixi més del que havia pronosticat la tardor passada i esquivi la recessió. El PIB dels països de la moneda única s'incrementarà aquest 2023 sis dècimes més del previst, fins al 0,9%, i no encadenarà dos trimestres consecutius de decreixement intertrimestral: augmentarà en dues dècimes més de gener a març del que s'havia estimat, fins al 0,3%, i en la resta de trimestres d'enguany, en un 0,4%. "Bones notícies, la zona euro evitarà la recessió tècnica malgrat les circumstàncies negatives excepcionals", ha anunciat en roda de premsa aquest dilluns el comissari europeu d'Economia, Paolo Gentiloni.

En la mateixa línia, la Comissió Europea també ha millorat les previsions econòmiques d'Espanya, que ha crescut el 2022 un punt més del que s'havia estimat, fins al 5,5%, i preveu que creixi en quatre dècimes més del que havia estimat el 2023, fins a l'1,4%. "L'economia espanyola està aguantant relativament bé les conseqüències de la guerra; les bones dades en el sector del turisme han sigut determinants i es preveu que ho continuïn sent aquest any i el que ve", ha destacat Gentiloni. Tot i aquesta millora, les xifres de Brussel·les continuen sent més pessimistes que les del govern espanyol, que ha basat els seus pressupostos d'enguany en un creixement del 2,1%. Pel que fa al 2024, Brussel·les manté que l'augment del PIB espanyol serà del 2%.

Respecte a la inflació, Gentiloni ha tornat a assegurar que ja ha arribat al pic. Els preus a la zona euro van assolir un augment del 10,6% durant l'octubre passat, però ja acumulen tres mesos consecutius amb una taxa a la baixa. A més, preveu que el 2023 la inflació sigui cinc dècimes inferior al que assenyalaven les darreres previsions i se situï en el 5,6%, i el 2024 ja registri només un 2,5%. Tanmateix, el comissari d'Economia ha advertit que els factors que amenacen l'economia "es mantenen sòlids" i "els consumidors i les empreses han de continuar fent front als alts costos energètics" perquè "la inflació subjacent es manté a l'alça i continua reduint el poder adquisitiu de les famílies".

Pel que fa a l'increment de preus només a Espanya, Brussel·les el manté bastant per sota de la mitjana europea i assenyala que augmentarà en un 4,4% el 2023 i en un 2,3% el 2024. Així, l'estat espanyol continua sent un dels països de la zona euro amb una inflació més baixa: Alemanya registrarà un 6,3% el 2023, Itàlia un 6,1% i França un 5,2%.

stats