Brussel·les proposa embargar les importacions de carbó rus

El nou paquet de sancions no inclou el gas natural ni el petroli

2 min
La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, aquest dimarts al Parlament Europeu a Estrasburg.

BarcelonaLa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha proposat aquest dimarts un embargament de la importació de carbó procedent de Rússia com a part de la cinquena ronda de sancions europees per l'atac a Ucraïna. Però les sancions, de moment, no afectaran el petroli ni el gas rus per les diferències que tenen sobre aquest punt els Vint-i-set.

Von der Leyen ha dit que la mesura que afecta el carbó suposarà un impacte de 4.000 milions d'euros a l'any corresponents al valor de les importacions anuals de carbó de Moscou a la UE, una partida que suposa una font d'ingressos important per a Rússia. La proposta va en línia amb el que ha plantejat el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, en una roda de premsa posterior a la reunió de ministres d'Economia i Finances de la UE que s'ha celebrat a Luxemburg, en la qual ha revelat que el cinquè paquet preveu "sancions que afecten el sector energètic, principalment el carbó".

Brussel·les ha assegurat que ja treballa en més sancions que afecten la importació de petroli, tot i les reticències de països com Alemanya o Àustria, que consideren que no és moment de vetar el subministrament de gas rus.

Segons l'ONG mediambiental CREA, des de l'inici de la invasió d'Ucraïna, la Unió Europea ha importat carbó des de Rússia per valor de 713 milions d'euros, una xifra molt inferior a les compres de gas natural i petroli russos, que han sumat més de 9.600 milions i 9.000 milions d'euros, respectivament.

Bancs i ports russos vetats

La cinquena ronda de sancions amplia les restriccions al sector bancari rus, amb una prohibició a les transaccions de quatre bancs clau, inclòs VTB, el segon més gran del país. El veto ja afectarà el 23% de la quota de mercat al sector bancari rus. Igualment, Brussel·les proposa fer un pas endavant i fixar un veto a l'entrada de vaixells russos als ports de la UE, de manera que s'estengui al transport marítim la prohibició que ja existeix en el camp del transport aeri. Les excepcions a aquesta sanció implicaran els serveis essencials com l'exportació de productes agrícoles i alimentació, ajuda humanitària i energia.

La Comissió Europea planteja vetar també els operadors del transport per carretera de Rússia i Bielorússia, una mesura que limitarà "dràsticament" les possibilitats que la indústria russa tingui accés a determinats béns. Les sancions també afectaran les exportacions russes en àrees en què és més vulnerable, com ara computació quàntica, semiconductors, maquinària sensible i equips de transport, i infligiran un dany a l'economia russa de 10.000 milions d'euros. Brussel·les també planteja prohibir les importacions de Rússia de determinats productes com ara fusta, ciment o els licors, per tallar el flux de diners entre Moscou i els oligarques russos, en uns sectors que mobilitzen 5.500 milions d'euros anualment.

Finalment, la Comissió Europea vol prohibir la participació general d'empreses russes a la contractació pública dels estats membres i l'exclusió de tot suport financer, sigui europeu o nacional, als organismes públics russos.

stats