Finances públiques
Economia 04/07/2022

El BCE vol limitar els beneficis "caiguts del cel" de la banca per l'increment dels tipus

Les entitats aconseguirien guanys extres simplement dipositant de nou els diners dels préstecs al banc central

ARA
2 min
La presidenta del BCE, Christine Lagarde, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl Banc Central Europeu (BCE) està estudiant fórmules que permetin limitar, un cop comencin a pujar els tipus d'interès a finals de juliol, els milers de milions de beneficis extraordinaris per als bancs derivats del programa de préstecs superbarats llançat per la institució, segons ha informat aquest dilluns el diari Financial Times.

Tot i que els prop de 2,2 bilions d'euros en préstecs subsidiats facilitats a la banca pel BCE durant la pandèmia van ajudar a evitar una crisi creditícia, ara que el banc central s'afanya a apujar els tipus d'interès, les entitats podrien obtenir guanys addicionals de fins a 24.000 milions a través d'aquests productes, segons els analistes.

El BCE va anunciar el juny passat que té la intenció d'elevar en 25 punts bàsics els seus tres tipus d'interès de referència (dipòsit, préstec i refinançament) en la pròxima reunió del 21 de juliol. Alhora l'organisme financer va indicar que aplicarà una pujada fins i tot més gran al setembre, fet que podria tornar a terreny positiu la taxa de dipòsit per primera vegada en més d'una dècada, ja que des del 2014 es troba en negatiu.

D'aquesta manera, i segons fonts coneixedores citades pel rotatiu britànic, el consell de govern del BCE vol discutir com podria reduir el marge addicional que centenars d'entitats financeres podran obtenir d'aquests préstecs subsidiats simplement dipositant els diners al banc central, cosa que resultaria políticament inacceptable en un context en el qual s'incrementen els costos d'endeutament per a llars i empreses.

Reemborsaments beneficiosos

Una opció esmentada pel rotatiu és que el BCE canviï els termes dels préstecs per reduir la possibilitat que els bancs facin una devolució automàtica dels diners. El mes passat es van fer reemborsaments anticipats per valor de 74.000 milions d'euros, molt menys del que s'esperava, cosa que reflecteix l'atractiu més gran del pla a mesura que pugin els tipus d'interès.

El banc d'inversió Morgan Stanley va calcular que, depenent de la intensitat de la pujada dels tipus, els bancs podrien obtenir entre 4.000 i 24.000 milions d'euros de beneficis addicionals, però una altra font consultada va assegurar que el BCE preveu que el guany total disponible per als bancs sigui de la meitat d'aquesta estimació màxima.

stats