Banca
Economia 01/02/2023

El BBVA fulmina el seu rècord de guanys el 2022

L'entitat guanya 6.420 milions el 2022 i calcula que l'impacte del nou impost del govern espanyol serà de 225 milions el 2023

3 min
Caixers automàtics del BBVA en un carrer de Màlaga, en una imatge d'arxiu.

MadridOptimisme al BBVA. L'entitat financera presidida per Carlos Torres va registrar un benefici net de 6.420 milions d'euros el 2022, la qual cosa suposa un increment del 38% respecte a un any abans (4.653 milions d'euros). Es tracta d'una xifra històrica pel que fa als guanys fins ara registrats, que supera fins i tot els del 2007, just abans de la crisi financera, en què va guanyar 6.126 milions d'euros. "És un gran any", ha sintetitzat Torres en roda de premsa aquest dimecres. Les claus dels resultats estan en els ingressos per l'alça dels tipus d'interès, així com l'augment del crèdit que l'entitat ha donat.

Gràcies a aquest resultat, el banc dedicarà més de 3.000 milions d'euros a la remuneració dels accionistes, és a dir, a repartir dividends. Tot plegat confirma el que ja s'havia començat a entreveure just fa un any, quan la gran banca va presentar els resultats del quart trimestre del 2021: la recuperació de l'activitat i, per tant, dels beneficis després de la patacada del covid-19. El 2020, el BBVA havia registrat uns beneficis de 1.305 milions.

L'entitat basca se suma així a les bones notícies que fa només uns dies donava el Banc Sabadell, quan va anunciar que al llarg del 2022 va fregar els guanys més elevats de la seva història. A l'espera de saber els resultats d'entitats com el Santander i CaixaBank, el 2022 haurà estat un gran any per al sector financer espanyol.

Però aquesta és la fotografia general. El marge brut o activitat bancària va ser de 24.890 milions (un 18,2% més), fruit de l'augment del marge d'interessos, que es va disparar fins als 19.153 milions. Els ingressos per comissions netes també creixen un 12,3%, fins als 5.353 milions.

Pel que fa a la rendibilitat sobre recursos propis (ROE), l'entitat va tancar l'any al 14,1%, mentre que la rendibilitat sobre el capital tangible (ROTE) es va situar al 14,8%, en tots dos casos gairebé quatre punts per sobre de l'any 2021.

225 milions per l'impost

El BBVA ha avançat que preveu que el nou impost a la banca que va aprovar el govern espanyol l'any passat -juntament amb l'impost als grans grups energètics- tindrà un impacte de fins a 225 milions d'euros aquest 2023, segons ha detallat el conseller delegat de l'entitat, Onur Genç.

L'entitat, com ja va dir en el seu moment, creu que l'impost és "contraproduent", en paraules de Torres, però assumeix que l'abonarà i deixarà en mans dels seus serveis jurídics un possible recurs.

Qui aquest dimecres també hi ha fet referència ha estat el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, que ha deixat clar que portarà a terme "tots els recursos [judicials] necessaris" per defensar els seus accionistes davant un impost ha qualificat d'"injust, arbitrari i fora de les normes".

Ajudes als hipotecats

"Congelar hipoteques, moderar beneficis", aquesta ha estat la reacció de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, quan aquest matí s'han sabut els resultats del BBVA. "La crisi no pot ser una excusa per guanyar [més diners]", ha dit a través de Twitter. El cert és que la proposta de congelar les hipoteques fa temps que és una reivindicació d'Unides Podem.

Torres ha respost al plantejament de Díaz demanant que "no es malinterpretin" els resultats de l'entitat. "Cal diferenciar milions d'euros de rendibilitat", ha dit, i ha assegurat que aquesta "encara no arriba al cost de capital". El BBVA destaca que una gran part del seu benefici prové d'altres geografies, en particular Mèxic, i no tant d'Espanya, malgrat que és la segona geografia que més guanys li proporciona.

En relació amb l'activitat a Espanya, s'ha preguntat a Torres si creia que va ser una mala decisió no comprar el Banc Sabadell en el seu moment: "No mirem enrere. L'ús del capital ha anat a una altra part, a fer créixer el negoci".

Hermetisme amb el cas Villarejo

Amb tot, el BBVA ha tornat a mostrar hermetisme pel que fa a la investigació oberta en el marc del cas Tàndem, que investiga els escàndols per espionatge del comissari jubilat José Manuel Villarejo per encàrrec, suposadament, d'entitats com el BBVA. En el cas del banc biscaí, el jutge de l'Audiència Nacional va imputar com a persona jurídica el BBVA i investiga si el banc va encarregar espiar les activitats de la constructora Sacyr. "No faré cap comentari", ha dit Torres.

stats