Banca
Economia 17/05/2021

El Banc Sabadell negocia la venda del seu banc a Andorra

El banc presidit per Josep Oliu era l'última entitat d'origen espanyol present al Principat

2 min
César González-Bueno, conseller delegat del Banc Sabadell.

El mercat financer andorrà és a prop de viure un canvi important: el Banc Sabadell d'Andorra, que es va fundar l'any 2000, negocia integrar-se dins de MoraBanc, en un moviment que faria que al Principat es passés de cinc entitats andorranes a quatre: actualment hi operen Crèdit Andorrà, Andbank, MoraBanc, Banc Sabadell i Vall Banc (l'hereu de la intervinguda BPA).

El banc que dirigeix César González-Bueno ha fet públic aquest dilluns que està mantenint negociacions amb MoraBanc per "analitzar en exclusivitat la integració de la seva activitat bancària al Principat d’Andorra amb MoraBanc" en una operació que tindria com a resultat "l’entitat líder en el mercat andorrà pel que fa a les principals magnituds de negoci en el mercat domèstic, rendibilitat i solvència". El Banc Sabadell és el primer accionista, amb un 51% dels títols, de la seva filial andorrana, tot i que l'operació també està subjecta al fet que els altres accionistes minoritaris vulguin vendre's les accions. El Banc Sabadell d'Andorra va guanyar 10 milions el 2020, la mateixa xifra que el 2019.

El pas del Sabadell pel país dels Pirineus sempre ha sigut dissonant amb el que passava a la resta de la banca espanyola. Durant els 80 i els 90 el BBVA, la Caixa d'Estalvis (avui CaixaBank) i també Caixa Catalunya van fer importants apostes pel negoci a Andorra, que en aquella època era una destinació habitual de diners provinents de l'evasió fiscal de contribuents catalans. Però a finals dels 90 el Banc d'Espanya va canviar la seva política de permissivitat amb les filials andorranes. Caixa Catalunya es va vendre BPA l'any 2000 i La Caixa, que havia entrat a Andorra el 1986, en va marxar el 2005 venent les seves accions a Crèdit Andorrà, controlat per l'empresària Maria Reig. El BBVA havia entrat al país el 1970 i en va marxar el 2006, quan va vendre les seves accions a la família Mora, propietaris de MoraBanc, en una operació que recorda la que es podria repetir ara.

Es dona la circumstància que des de l'1 de maig el president de MoraBanc és Joan Maria Nin, que havia sigut l'home fort del Banc Sabadell fins al seu fitxatge per CaixaBank l'any 2007.

Anunci de noves prejubilacions

El Banc Sabadell, que com la resta de bancs espanyols està sumit en una etapa de retallades de plantilla, està ja estudiant oferir la prejubilació a 500 empleats més durant aquest any. El banc va arribar al març a un acord amb els empleats per a la sortida de 1.800 treballadors. La notícia s'ha conegut en un dia en què el Sabadell ha trencat la seva bona dinàmica a la borsa i ha caigut un 3,6%.

stats