Economia 15/03/2019

El Banc d'Espanya diu que la reforma laboral no ha servit per reduir els índexs de temporalitat

Un estudi manté que la creació i destrucció de llocs de treball no ha patit grans canvis

Ara
2 min
El Banc d'Espanya diu que la reforma laboral no ha servit per reduir els índexs de temporalitat

BarcelonaEl Banc d'Espanya creu que el mercat laboral segueix patint excessiva temporalitat i rotació en l'ocupació, tot i "els profunds canvis normatius". Aquest fet, segons la institució, "incideix negativament no només sobre la productivitat, sinó també sobre la desigualtat dels ingressos laborals".

En un estudi sobre fluxos de creació i destrucció d'ocupació durant la fase de recuperació, ha posat en relleu que "en l'actual expansió no s'aprecien grans canvis en la creació i en la destrucció de llocs de treball respecte a l'observat entre el 2006 i el 2007".

En l'estudi s'apunta que la proporció de persones que accedeixen al mercat laboral mitjançant un contracte temporal es va incrementar entre el 2009 i el 2015, una evolució que alhora va estar acompanyada d'una "important" reducció de les conversions de treballadors temporals en indefinits.

"La taxa de temporalitat de les entrades a l'ocupació no ha mostrat signes de moderació i s'ha mantingut estable en un nivell lleugerament superior a l'observat el 2006", ha apuntat el Banc d'Espanya, que sí que ha assenyalat que s'ha observat un repunt del percentatge de llocs temporals que s'han convertit en indefinits a partir del 2017.

Per al Banc d'Espanya, és convenient potenciar l'atractiu de la contractació indefinida, "sense que això vagi en detriment de la creació d'ocupació".

Una ocupació feta a base de contractes temporals

En aquesta línia, ha apuntat que, en tots dos processos d'expansió, el mercat laboral ha seguit fonamentant-se en l'ocupació amb contractes temporals, mentre que la creació de llocs de treball indefinits i les conversions de temporals a indefinits, "que ja eren reduïdes en l'anterior expansió", sembla que han baixat encara més en el període de crisi i la recuperació.

Tot i això, ha afirmat que les conversions a contractes indefinits han experimentat un repunt en l'últim bienni. El Banc d'Espanya ha assenyalat que la taxa de creació d'ocupació presenta una tendència ascendent fins a mitjans del 2017 i es va mantenir estable des de llavors en xifres pròximes al 6,5%.

stats