Innovació
Economia 26/02/2024

Les Balears guanyen competitivitat en salut i educació

Ocupen la posició 153 de les 234 regions de la UE que conformen la classificació elaborada per Impulsa Baleares

ARA Balears
2 min
Antoni Riera durant la jornada d'aquest dilluns

PalmaLes Balears se situen en la posició 153 del rànquing de competitivitat global, integrat per 234 regions de la Unió Europea. Així n'ha informat Impulsa Baleares, d'acord amb l'Índex de Competitivitat Global elaborat per la Unitat d'Intel·ligència Econòmica, i ho ha recollit Europa Press. Aquest rànquing s'articula al voltant de tres subíndexs i 11 pilars determinants de la posició competitiva.

Concretament, es basa en requisits bàsics, com ara institucions, estabilitat macroeconòmica, infraestructures, salut i educació bàsica; els impulsors de l'eficiència, educació superior, eficiència del mercat de feina i mesura del mercat, i els impulsors de la innovació, és a dir, la preparació tecnològica, sofisticació empresarial i capacitat innovadora. En aquest sentit, s'analitzen un total de 72 indicadors, com ara la qualitat governamental, el deute públic, la cobertura 5G, l'esperança de vida, la taxa d'atur, la incidència de malalties, la població amb estudis superiors, l'ocupació en serveis avançats o la despesa en I+D. En el cas de les Illes, les principals fortaleses detectades, que situen l'Arxipèlag en un tram de competitivitat "alta" o "molt alta", són la salut, en què ha aconseguit la posició 8; les infraestructures, amb la posició 35; l'educació bàsica, amb la posició 83, i la preparació tecnològica, amb la posició 46.

D'altra banda, les debilitats es concentren en els impulsors de l'eficiència i la innovació, situats en trams de competitivitat "baixa" o "molt baixa". Aquest és el cas de la sofisticació empresarial, amb la posició 151; l'eficiència del mercat de feina, posició 185, i l'educació superior, amb la posició 194.

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, que ha clausurat la jornada Competitividad global i benestar, ¿conjugamos el futuro?, ha subratllat que "sens dubte és una bona notícia escalar posicions en el rànquing". "Però no ens podem quedar aquí, no ens podem conformar amb això", ha puntualitzat.

Per la seva banda, el director tècnic d'Impulsa Baleares, Antoni Riera, ha assenyalat que aquests tres pilars "són essencials per impulsar l'aprofitament de talent i la clau de pas de les Illes a trams de competitivitat més alts, sobretot tenint en compte l'aposta que fan les regions europees que lideren el rànquing". Així mateix, tot i la millora de la puntuació competitiva, les Balears continuen situant-se en el tram de competitivitat "baixa" del rànquing. En aquest sentit, Riera ha remarcat que per complir les aspiracions de progrés i benestar de la societat és necessari "fer feina per aconseguir una bona posició en l'entorn competitiu".

A més, ha apuntat que les Illes han de reduir la dispersió de puntuacions competitives entre els diferents pilars, ja que se situen entre les 125 regions que presenten més desequilibri. "L'Arxipèlag ha de fer una aposta competitiva centrada en els impulsos de l'eficiència", ha indicat, referint-se, entre altres qüestions, a millorar els resultats en pilars com l'educació superior (posició 194). En darrer lloc, ha considerat que les Balears "han d'empènyer en la mateixa direcció que les regions líders, accelerant cap a la frontera de la competitivitat en pilars com la preparació tecnològica i la capacitat innovadora".

stats