Tribunals
Economia 07/07/2021

Anticorrupció demana la imputació d'Iberdrola Renovables, CaixaBank i Repsol pel cas Villarejo

El jutge ja investiga per aquest cas Sánchez Galán, Fainé i Brufau

ARA
2 min
El comissari jubilat José Manuel Villarejo, imputat en la trama Kitchen, després de declarar a l'Audiència Nacional.

BarcelonaLa Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutge de l'Audiència Nacional que instrueix el cas Tàndem, Manuel García-Castellón, que imputi tant Iberdrola Renovables com Repsol i CaixaBank per haver contractat els serveis de l'excomissari jubilat José Manuel Villarejo. Ara el jutge haurà de decidir si atén aquestes peticions de el ministeri públic. Fonts jurídiques i de la Fiscalia consultades per Europa Press confirmen aquesta petició, que en el cas d'Iberdrola arriba en el marc de la peça separada 17, en què s'investiguen els diferents contractes de l'elèctrica amb el comissari, quan encara estava en actiu.

La sol·licitud d'imputació és la resposta de la Fiscalia a una interlocutòria del jutge en què preguntava als fiscals si la companyia havia d'estar en la causa com a investigada o com a perjudicada. De fet, es van paralitzar les declaracions com a investigats tant del president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, com d'altres directius i exdirectius, a l'espera de conèixer com quedava la situació processal de la companyia. La Fiscalia, així, deixa clar que considera que Iberdrola Renovables, CaixaBank i Repsol serien també responsables d'aquests presumptes delictes com a persones jurídiques.

Les peticions d'imputació de Repsol i de CaixaBank es fan en el marc de la peça separada 21, les tres companyies se sumarien a la llista d'imputats, en la qual ja hi ha alguns dels principals responsables o exdirectius de cadascuna de les empreses, com Isidre Fainé (expresident de CaixaBank) o Antoni Brufau (president de Repsol).

Directius imputats

En el cas d'Iberdrola, un dels últims passos de l'Audiència Nacional ha sigut acordar la imputació del seu president, Ignacio Sánchez Galán, i de tres directius, el número dos i conseller - director general de negocis, Francisco Martínez Córcoles; l'expresident d'Iberdrola Espanya, Fernando Becker; i l'excap de gabinet de presidència, Rafael Orbegozo. Indiciàriament els imputa un delicte continuat de suborn actiu, delicte contra la intimitat i falsedat en document mercantil pels encàrrecs presumptament il·lícits fets al comissari.

Pel que fa a Repsol i CaixaBank, la peça es refereix al presumpte espionatge que haurien encarregat a Cenyt, empresa de Villarejo, per investigar l'expresident de Sacyr Luis del Rivero per la seva relació amb Petróleos Mexicanos (Pemex) i el seu intent d'aconseguir el control de Repsol. L'expresident de CaixaBank Isidre Fainé i el president de Repsol, Antonio Brufau, van ser imputats a mitjans d'abril després que el magistrat entengués que "probablement" en alguna de les converses que tots dos van mantenir en aquesta època "van acordar compartir aquesta informació, donada la confluència d'interessos". En la seva declaració davant el jutge, Fainé i Brufau van reconèixer que van acordar investigar el moviment de Sacyr i Pemex sobre Repsol pel "perill" que suposava, encara que van rebutjar que coneguessin que s'havia contractat l'excomissari Villarejo, cosa que sustentaria el presumpte delicte de suborn.

stats