Economia 21/08/2020

Acord entre la UE i els EUA per reduir els aranzels d'alguns productes

El pacte inclou un paquet de productes com ara la llagosta, menjar preparat o encenedors

Ara
1 min
El comissari de Comerç europeu, Phil Hogan, en una imatge del 2019.

BarcelonaLa Unió Europea i els Estats Units han anunciat aquest divendres un acord per reduir els aranzels en productes com ara les llagostes americanes o els encenedors i aliments preparats europeus, un pacte que permetrà eliminar gravàmens a centenars de milions d'euros d'exportacions.

La Comissió Europea i el departament de Comerç nord-americà han informat en un comunicat conjunt que aquestes reduccions aranzelàries són les primeres negociades entre els Estats Units i la UE en més de dues dècades. Segons els termes de l'acord, la UE eliminarà els aranzels a les importacions de llagosta viva i congelada procedent dels EUA, un producte que va sumar 94,3 milions d'euros en exportacions a territori comunitari el 2017. La UE aplicarà aquests aranzels des de l'1 d'agost de manera retroactiva i durant cinc anys, i iniciarà treballs per intentar fer aquests canvis permanents després d'aquest període.

Washington, per la seva banda, reduirà un 50% les seves taxes aranzelàries a una sèrie de productes europeus, entre els quals s'inclouen menjars preparats, vaixelles de vidre, productes de tractament de superfícies, càrregues propulsores, encenedors i parts d'encenedors.

Les negociacions entre el comissari europeu de Comerç, Phil Hogan, i el representant de comerç exterior nord-americà, Robert Lighthizer, han permès tancar un acord només vuit dies després que l'administració del president Donald Trump allargués les tarifes per valor de 6.800 milions d'euros a productes de la UE, entre els quals productes espanyols, amb només lleugeres modificacions respecte a la seva introducció l'any passat.

stats