Economia 04/10/2021

Els 91 projectes del Pla d'inversions estratègiques es tramitaran de manera prioritària

El conseller de Fons Europeus recorda que s'hi poden afegir més iniciatives, tant públiques com privades

2 min
El conseller de Fons Europeus, Miquel Company

PalmaEls 91 projectes del Pla d'inversions estratègiques que el Govern va presentar divendres es beneficiaran del Decret 3/2021, el qual establia una tramitació prioritària per a les iniciatives considerades estratègiques. Així ho ha anunciat aquest dilluns el conseller de Fons Europeus, Miquel Company, després que el Consell de Govern hagi aprovat el pla, que suposa l'arribada de 4.640 milions d'euros de fons europeus a les Balears els pròxims deu anys –també s'hi inclouen fons propis i recursos del marc financer plurianual de la UE.

A més, Company ha recordat que es poden afegir al pla nous projectes, tant públics com privats, i ha destacat que el pla es va aprovar "per unanimitat del Pacte de reactivació". El conseller ha destacat que la feina s'ha duit a terme al llarg d'un any, mitjançant reunions de quatre comissions bilaterals amb els consells insulars i una altra comissió interinsular, en què també han participat els ajuntaments, representats per la FELIB. També hi ha hagut una comissió dins el Pacte de reactivació en què han treballat els agents econòmics i socials.

El conseller ha recordat que aquest pla està format per quatre eixos –cohesió social, transformació digital i ecològica, competitivitat i diversificació– i 12 línies estratègiques que han de servir de marc a tots els projectes, els quals han d'estar "alineats amb les directrius de la Comissió Europea". Company també ha remarcat que els criteris, informes i avaluacions dels projectes "es faran públics" i que el Govern informarà "del seu grau d'avançament". "És una oportunitat històrica. Tenim un pla altament consensuat, malgrat que algun partit de l'oposició no hi hagi volgut participar", ha continuat el conseller, en referència al PP. "SHauran d'explicar per què no hi han participat", ha afegit. Quant a les crítiques dels populars al Govern per no dur el Pla d'inversions estratègiques al Parlament perquè es pugui debatre, Company ha subratllat que compareixerà la setmana que ve a la Cambra precisament per explicar-lo. "Això demostra la voluntat del Govern de ser transparent", ha dit.

stats