Economia 17/11/2021

El 85% del pressupost de la Conselleria de Model Econòmic anirà destinat a polítiques per a l'ocupació

El conseller, Iago Negueruela, ha definit el càlcul de 192,4 milions per a la seva conselleria com "el més alt de la història de les Balears"

ARA Balears
2 min
El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela.

PalmaEl 84,8% del pressupost per al 2022 de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball de les Illes anirà destinat a polítiques relacionades amb l'ocupació. Així ho ha definit el conseller, Iago Negueruela, en la seva compareixença al parlament, on ha presentat els pressupostos "més alts de la història de les Balears" per part d'aquesta conselleria.

En total, el pressupost de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball serà de 192,4 milions d'euros, 163 dels quals es destinaran a polítiques laborals. Aquesta destinació pressupostària, segons ha explicat Negueruela, "posa les bases per al creixement de l'ocupació". En aquesta línia, el conseller també ha anunciat que aviat començarà la fase final per disposar d'un pla d'ocupació que abastarà fins al final del 2025.

Negueruela ha explicat que es tracta d'un creixement molt elevat respecte del 2021, de 44 milions d'euros, un 30%, i que es deu principalment a l'arribada de fons europeus dedicats a les àrees d'Ocupació, Treball i Emprenedoria.

També destaca el pressupost del SOIB, de 124 milions d'euros, cosa que suposa un increment de 30 milions d'euros respecte a l'any passat. De fet, Negueruela ha tret pit davant les acusacions del Partit Popular, quan se li han recriminat els pressupostos. El conseller s'ha dirigit a Salomé Cabrera, diputada del PP, dient-li que segurament el PP no n'entenia gaire de polítiques d'estimulació laboral.

El conseller treu pit

Negueruela ha fet referència a la diferència en el tractament de les dues crisis més grosses que s'han viscut en el segle XXI a l'Estat: la financera del 2008 i la del covid-19. El conseller de Model Econòmic ha atacat les paraules de Cabrera dient-li que el Govern està enfocat en polítiques d'estimulació econòmica, amb inversió i expansió en contraposició amb les mesures que varen adoptar els populars. És a dir, la reforma laboral del 2012 que, segons Negueruela "va abaratir els acomiadaments" i "va fer desaparèixer les bonificacions de les empreses per mantenir l'ocupació".

Per altra banda, la Conselleria destinarà 9,3 milions a la Direcció General de Promoció Econòmica i 12,9 milions, un 36% més, a la Direcció General de Treball i Salut Laboral. Pel que fa al pressupost assignat a l'Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral, que segons Negueruela, ha tingut "una eficàcia enorme durant la pandèmia", es mantindrà sobre els 4,5 milions d'euros.

Turisme

En l'última competència de la Conselleria, Iago Negueruela s'ha referit al pròxim curs com "l'any que es recuperarà totalment la normalitat turística", tot i puntualitzar que s'haurà d'adaptar a les necessitats de modernització, noves tendències i adaptació climàtica. "Serà important caminar cap a la sostenibilitat real i efectiva", ha dit el conseller. Ara bé, la diputada del PP Salomé Cabrera li ha recriminat que fa sis anys que han de canviar el model turístic i encara continua igual".

Finalment, Negeruela ha detallat que l'AETIB conjuntament amb el màrqueting serà essencial per garantir la connectivitat fora de temporada i allargar-la. Per això, la Direcció General de Turisme i l'AETIB tindran un pressupost de 14,4 milions d'euros.

stats