Economia 16/11/2021

Rosario Sánchez reivindica l'ús de promoció turística de l'ecotaxa

La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha defensat els pressupostos generals de les Balears en la compareixença al Parlament

2 min
La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez.

PalmaDesprés del rebombori causat per l'anunci del Govern d'haver destinat 580.000 euros de l'ecotaxa (ara Impost de Turisme Sostenible, ITS) per a la gala de Los 40 Principales, el sisme encara continua latent. La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha justificat l'ús de promoció turística de l'ITS durant la seva compareixença al Parlament per explicar els pressupostos de la seva Conselleria.

Han estat diversos els grups polítics que li han demanat d'aquesta qüestió, com Més per Menorca i el Partit Popular. La diputada Núria Riera li ha demanat a veure si creia lícita la inversió en aquest tipus d'actes, encara que l'essència d'aquest impost fos tan diferent. Per part seva, Sánchez ha contestat que l'ITS ha de fomentar la desestacionalització turística i també allargar la temporada, entre diversos altres motius relacionats amb l'espaiament del turisme.

70 milions d'euros per als crèdits ISBA

Una proposta important per part de la consellera ha estat l'anunci que es crearà una nova línia de crèdits ISBA, que aportarà 70 milions d'euros per a pime i autònoms amb vista a 2022. Sánchez ha defensat aquests crèdits i els ha definit com a molt rellevants per "afavorir aquelles inversions empresarials que contribueixin a la diversificació del model econòmic i la seva sostenibilitat". A més, ha explicat que les peticions per a projectes d'inversió ja representen més el 40% del total.

Un tema espinós també ha estat el de les previsions de creixement enfocades als pressupostos generals per les Illes. Gairebé tots els partits de l'oposició han recriminat a Rosario Sánchez les previsions de creixement i el biaix que existeix entre les seves i les d'altres entitats, com el BBVA. Així i tot, la consellera s'ha excusat amb la mateixa AIReF quan ha titllat la previsió del Govern com a "més optimista" que les estimacions autonòmiques, cosa que no ha servit als grups polítics per calmar les seves crítiques.

El mateix ha succeït amb el tema del dèficit dins els pressupostos. Enguany ha crescut i continua per sobre dels 9.000 milions d'euros, cosa que no ha agradat a les dretes, que consideren que, amb la disponibilitat d'uns fons europeus com els que arriben enguany, s'hauria d'haver aprofitat per reduir-lo. A més, la consellera ha atenuat els dubtes sobre la inflació dient que els organismes europeus han anunciat que baixarà, com el preu de l'electricitat.

Pel que fa a la sanitat i a l'educació, Sánchez ha tret pit dient que les xifres avalen uns pressupostos molt enfocats en aquests sectors, ja que hi haurà més de 2.000 milions destinats a sanitat i 1.115 milions per a educació, un 50% més que el 2015.

stats