Economia 11/03/2023

50 sancions per turisme d’excessos durant el 2022

El Consell de Mallorca és partidari d’un percentatge màxim de tot inclòs

2 min
La llei antigatera va mostrar els seus efectes a partir de l’estiu del 2022

PalmaEl Consell de Mallorca, responsable d’ordenació turística i de fer complir els reglaments específics del sector, va imposar el 2022 una cinquantena de sancions relacionades amb el turisme d’excessos. La norma que ho regula és el Decret Llei contra el turisme d’excessos, el qual inclou alguns aspectes del tot inclòs. En concret, la llei actual només regula el consum d’alcohol en hotels amb tot inclòs, que apliquen tarifa plana a les zones de la Platja de Palma i l’Arenal, Magaluf i Sant Antoni de Portmany.

No és possible desagregar la informació i saber si algun d’aquests expedients sancionadors correspon a hotels de tot inclòs, ja que la normativa és molt més àmplia i, sobretot, controla el turisme de gatera a bars i locals nocturns.

“Es pot dir que la temporada passada va ser la primera que vàrem poder dur a terme una campanya d’inspecció i control en condicions, després de l’aprovació de la normativa, ja que les dues anteriors varen estar marcades per les restriccions de la pandèmia. Pens que queda clar que en general hi ha un elevadíssim compliment de la normativa”, explica el conseller insular de Transició, Turisme i Esports, Andreu Serra.

El màxim responsable de Turisme de la institució insular creu que la norma vigent permet evitar el tot inclòs ‘alcohòlic’, el qual predominava en zones com l’Arenal i Magaluf. “Podem afirmar que les coses han canviat i que hi ha una regulació amb la qual podem actuar. Ho feim en col·laboració amb els ajuntaments de Palma i de Calvià. Pens que hi ha un abans i un després del decret d’excessos”, continua Serra.

El que sí que reivindica el conseller de Turisme és “que el tot inclòs no passi d’un percentatge màxim”. “Estic d’acord que és un model com qualsevol altre i que, per tant, no el podem ni l’hem de prohibir. Però sí que hem d’evitar que s’incrementi massa, perquè nosaltres apostam per una economia diversificada, en què la gastronomia de qualitat, el producte de proximitat i les petites i mitjanes empreses tinguin oportunitats, i això no seria possible si augmenta massa”, afegeix Serra.

La Llei contra el turisme d’excessos va entrar en vigor el 2020, però el fet que la pandèmia afectàs per complet la temporada d’estiu d’aquell any, i de manera parcial la del 2021, va suposar que fins al 2022 no se’n pogués mesurar l’impacte. La norma estableix que els hotels de les zones considerades conflictives que tenen tot inclòs no poden servir més de sis consumicions alcohòliques diàries als seus clients com a part del producte all inclusive. Pel que fa als bars, es varen prohibir les happy hours i totes les ofertes de l’estil 2x1 en el cas de copes o altres productes semblants.

Bona part del sector turístic va valorar molt positivament la mesura i, per aquest motiu, els hotelers consideren injustificat preocupar-se ara pel fet que pugi la demanda de tot inclòs. “A tot Europa els turistes saben que, si venen a Mallorca, la barra lliure dins un hotel ja s’ha acabat, i aquest era el punt més conflictiu i poc convenient del tot inclòs” , assegura Serra.

stats