Economia 13/07/2021

12.000 empreses i autònoms de les Illes han demanat les ajudes covid-19

El Govern ha assegurat que els 855 milions es repartiran completament

2 min
La reunió entre Govern i agents socials s'ha dut a terme aquest dimarts 13 matí al Consolat de Mar

PalmaDesprés de l'ampliació del termini dues setmanes més i de les reformes que va fer el Govern sobre el decret llei de l'Estat, s'ha duplicat el nombre de sol·licituds per accedir a les ajudes covid-19. Fa dues setmanes, amb la primera convocatòria, se'n varen registrar 5.200. Ara, després de la pròrroga establerta pel Govern, s'ha arribat a 11.900. D'aquestes, 2.766 són d'autònoms que tributen per mòduls, és a dir, de la línia 1, i rebran una quantitat de 3.000 euros. Per altra banda, se n'han registrat 9.163 d'empreses i autònoms que no tributen per mòduls. Havent presentat aquestes dades, tant la presidenta del Govern de les Illes, Francina Armengol, com els consellers Iago Negueruela i Rosario Sánchez han coincidit a afirmar que amb tota seguretat els 855 milions d'euros en ajudes es repartiran completament. Fins i tot, Negueruela ha constatat que si sobren doblers "es repartiran encara que se superi el límit de 500.000 euros per empresa."

Armengol ha catalogat de "clau" aquesta injecció de doblers perquè l'economia es mogui i es reactivi a les Balears. A més, la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha explicat que la voluntat del Govern és que durant el mes de juliol s'abonin els 3.000 euros per als autònoms i que durant l'agost es faci el repartiment per a les empreses i altres autònoms. La segona línia és més complicada de quantificar, ja que és l'Agència Tributària estatal qui ha d'emetre el certificat de pèrdues. Per això, confien que al setembre ja estiguin tots els doblers repartits entre les empreses que s'hi varen presentar. D'aquestes sol·licituds, n'hi ha 8.994 de Mallorca, 983 de Menorca, 1.735 d'Eivissa, 201 de Formentera i 26 que no tenen el domicili fiscal a les Balears.

Sindicats i patronals

Els agents socials han valorat molt positivament la rebuda que finalment han tingut les ajudes covid-19. Després de veure que el ritme no era l'adequat, varen fer pressió perquè els tràmits i condicions canviassin i, així, aconseguir revertir la situació. Ara, amb els resultats valoren de manera positiva que el Govern escoltàs les seves demandes. Així i tot, el president de PIMEB, Jordi Mora, ha volgut constatar que tot i la bona rebuda, els autònoms i les pime que no tenen assessors fiscals ho han tingut molt difícil per poder accedir als ajuts. Finalment, també ha fet una crida a l'agilització dels tràmits perquè els sol·licitants puguin cobrar la subvenció al més aviat possible.

stats