Cultura 08/01/2021

Us proposam diferents plans culturals per als pròxims dies

Música, teatre i altres espectacles a l'agenda d'aquesta setmana

Ara Balears
4 min
'Àvol', el circ elegant i madur dels professionals més veterans

‘Àvol’

Circ Bover

Una escenografia feta de canyes de bambú que requereix una sala de grans dimensions, artistes circenses veterans damunt l’escenari, el segell de Circ Bover i una reivindicació de la cultura. Àvol és l’espectacle final de la trilogia de Circ Bover amb el bambú,que va començar amb Vincles i va continuar amb Sentinel. Aquesta proposta té la voluntat de ser una funció elegant, de la qual pugui gaudir tothom (grans i petits) i madura. Els intèrprets del muntatge són Tià Jordà, Adriano de Carvalho, Carla Fontes i Marc Florencio. Està dirigida per la brasilera Poema Mühlenberg, que forma part d’una de les úniques companyies que havien treballat prèviament amb bambú, i té l’assessorament artístic de Roberto Magro, “un dels directors de circ més prestigiosos de l’Estat”segons Jordà. Després de passar per Alcúdia, ara arriba a Palma.

Teatre Principal (c. de la Riera, 2. Palma). Dissabte 9 de gener i diumenge 10 a les 12 hores. Entre 8 i 12 euros.

TEATRE

Torneig de Dramatúrgia

Produccions de Ferro

Segon assalt de la setena edició del Torneig de Dramatúrgia, que organitza la companyia i productora Produccions de Ferro de la mà de l’Ajuntament de Palma. El teatre Mar i Terra es converteix, un any més, en el ring on competiran els textos dels autors participants. Aquest dissabte és el torn d’escoltar i veure les propostes dels dramaturgs Bernat Molina i Miquel Costa. Només un pot arribar a la final i serà el públic qui ho decideixi, votant a través d’una aplicació;cada assistent optarà per un dels dos textos, sense saber qui és l’autor de cada títol.

Teatre Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 89-91. Palma). Dissabte 9 de gener a les 18 hores. Entre 5 i 12 euros.

‘Explore el jardín...’

José y sus Hermanas

Va ser l’any 2017 quan nasqué la companyia José y sus Hermanas. Amb Los bancos regalan sandwicheras y chorizos es demanaven per què la dictadura franquista encara té els seus efectes damunt els cossos de les persones, també d’aquelles que no l’han viscut. Amb 'Arma de construcción masiva' reflexionaren sobre els eixos més determinants que havien fonamentat l’educació de la seva generació, des de la família i l’escola fins als mitjans de comunicació. Ara tornen amb Explore el jardín de los Cárpatos, una proposta escènica en la qual entra directament el turisme. Quin és el relat que s’ha venut fora de l’Estat i que ha aconseguit que cada any visitin aquest territori milions de persones? Quin és el cost de mantenir el sol i platja?Quins són els pros i els contres d’aquest monocultiu turístic? En parlaran, des de l’escenari, els intèrprets Alejandro Curiel, Marta Díez, Carolina Manero, Gemma Polo i Glòria Ribera.

Teatre Principal de Palma (carrer de la Riera, 2). Dissabte 9 de gener a les 18 hores. 15 euros.

MÚSICA

Pau Vallvé

‘La vida és ara’

El regal dels Reis de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears és un concert a Eivissa, concretament a l’església de Sant Domingo. El grup de corda i vent format per Nina Heidenreich (violí), Paula Marqués (violí), Luis Oliver (viola), Felipe Temes (violoncel), Martin Gregg (contrabaix), Eduardo Bernabeu (clarinet), Gerard Beltran (fagot) i Nigel Carter (trompa) tocarà l’'Octet en fa major' de Schubert. L’actuació serà gratuïta. Les invitacions es poden recollir a l’Espai cultural Can Ventosa (avinguda d’Ignasi Wallis, 25. Eivissa).

Església de Sant Domingo (carrer del General Balanzat, Eivissa). Dissabte 9 de gener a les 20.30 hores. Gratuït.

Pau Vallvé

‘La vida és ara’

El músic barceloní Pau Vallvé presenta a Mallorca La vida és ara (2020), el seu darrer disc. Un àlbum que considera “canvi d’etapa”, una manera de “deixar coses i tornar a començar”, segons va dir el mateix Vallvé en una entrevista en aquest diari. La vida és ara va néixer durant el confinament i retrata la presa de consciència d’un mateix, evidencia la vida que ha passat i mostra el desig i també l’alliberament que suposa aprendre a estimar el moment present. El músic acumula 20 anys als escenaris i 17 discos de diferents projectes artístics. Després de presentar-lo a diferents indrets de Catalunya, aquest disc arriba a Mallorca.

Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril, s/n). Dissabte 9 de gener a les 19 hores. 12 euros.

ALTRES

‘Reset’

Taca Studio

Aina Pomar és la comissària del projecte Reset. Instruccions per començar un nou present. Es tracta d’una exposició a l’espai Taca Studio que empeny el visitant a pensar sobre els canvis recents del dia a dia, uns canvis dinàmics provocats per la nova normalitat que ha arribat amb la pandèmia. Planteja qüestions en relació amb les activitats que abans es feien de manera automàtica, i que ara estan sotmeses a regles, normes, condicions i fins i tot espais, horaris i companyies. En aquesta primera mostra de l’any, a Taca Studio reflexionen sobre com s’ha de viure aquest nou present. L’exposició anirà canviant fins al darrer dia, el 17 de gener. Hi participen fins a 21 artistes que treballen amb diferents disciplines i llenguatges.

Taca Studio (carrer de Sant Feliu, 17. Palma). Fins dia 17 de gener. Visita amb cita prèvia (600331627).

‘La Soledat: una...’

CaixaFòrum Palma

La Soledat:una mirada en femení és un projecte de fotografia participativa sobre aquest barri palmesà. Fins a 11 dones d’aquest barri, seleccionades per les treballadores de Serveis Socials de Llevant Sud i de Cáritas, i coordinades pel periodista i fotògraf Diego Menjíbar Reynés, han fotografiat diferents espais, carrers i situacions de la seva zona amb la idea de canviar la mirada sobre el barri, de veure’l des d’una perspectiva diferent a l’habitual. El projecte culmina amb una exposició de 30 fotografies i un reportatge documental que es podran veure al CaixaFòrum a partir d’aquest dilluns, 11 de gener, i fins dia 17 de gener. Les fotògrafes seleccionades per a aquest projecte assistiren a l’espai de l’Associació Es Grec per rebre lliçons bàsiques de fotografia.

CaixaFòrum Palma (plaça de Weyler, 3). De dilluns 11 de gener a dia 17 de gener. De les 10 a les 20 hores. Gratuït.

stats