Art
Cultura 30/03/2023

La UIB denuncia la desaparició de quatre obres de Barceló, Sicilia, Broto i Mariscal

La Universitat durà el cas a la policia perquè ho investigui

2 min
Obra de Miquel Barceló.

PalmaLa Universitat de les Illes Balears (UIB) ha informat aquest dijous de la desaparició de quatre obres dels artistes Miquel Barceló, José María Sicilia, José Manuel Broto i Xavier Mariscal. La institució ha explicat les passes per recuperar els treballs, que es varen donar a la UIB l'any 1988. A més, ha comunicat que té previst interposar una denúncia per la desaparició.

En un comunicat, la UIB ha expressat que la història dels quadres es remunta al 1988, quan el Grup d'Ornitologia Balear i una part de la societat civil varen impulsar la campanya 'Sa Canova contra Ravenna' per impedir la construcció d'un complex urbanístic per part de l'empresa Ravena a la finca de sa Canova. El pintor Miquel Barceló va promoure llavors que un col·lectiu d'artistes donassin una obra original amb l'objectiu de fer-ne cartells i recaptar fons per a la campanya.

Els sis artistes que hi participaren són Antoni Tàpies, Miguel Ángel Campano, el mateix Miquel Barceló, José María Sicilia, José Manuel Broto i Xavier Mariscal. Tots sis varen donar una obra a la UIB. Així ho reconeixen els artistes i així va quedar reflectit a la premsa de l'època, que, no obstant això, parlà d'una adquisició per part de la UIB, malgrat que, en realitat, es va fer una donació desinteressada per part dels artistes.

Obra de José Manuel Broto.
Obra de José María Sicilia.

Després de 35 anys, el recorregut que han fet els quadres és incert. Les obres de Campano i Tàpies estan incloses en l'inventari artístic de la UIB i són a la institució (el Tàpies presideix la sala del Consell de Direcció). No ocorre el mateix amb la resta d'obres, de les quals no es té constància documental. Tres dels quadres, però –els de Sicilia, Broto i Mariscal–, no s'han pogut localitzar, i el quart, l'obra de Miquel Barceló, està en mans d'una propietària particular amb la qual la Universitat ja ha contactat.

La UIB va tenir la primera notícia de l'existència d'un problema amb els quadres el mes de febrer del 2023, quan es va saber que l'obra de Barceló havia de sortir a subhasta. La institució va requerir a la casa de subhastes que aturàs la venda pública del quadre i va contactar amb la persona dipositària.

Aleshores, la UIB va fer les primeres passes per recuperar aquelles donacions. Va contactar amb els quatre artistes i tots varen confirmar que la propietat dels quadres correspon a la Universitat. Varen signar individualment un document en el qual reconeixen que varen fer la donació de la seva obra com a part de la campanya de denúncia 'Sa Canova contra Ravenna' del 1988.

Amb aquests documents, la Universitat iniciarà les passes legals per recuperar aquest patrimoni, que és, al mateix temps, un patrimoni social vinculat a la història de Mallorca. Per una part, ha establert contactes amb la persona que actualment té el quadre de Barceló, la qual s'ha mostrat disposada a renunciar-hi i tornar-lo a la UIB sense cap contraprestació econòmica. Respecte de les altres tres peces, la UIB té previst interposar una denúncia per la seva desaparició.

stats