Tribufest
Cultura 30/05/2024

Jan Garrido: "A través de la música, els menors poden tenir la llibertat de conèixer i fer-se preguntes sobre temes considerats tabú"

Creador del grup musical Xiula

3 min
El músic, Jan Garrido

PalmaEl grup Xiula va néixer ara fa 12 anys amb l'objectiu d'oferir a les famílies un espectacle diferent on la música i l'espectacle tinguin una gran qualitat. Ells mateixos es defineixen com un grup de música amb contingut educatiu explícit amb una missió ben clarivident: posar llum a les grans temàtiques vitals, amb sentit crític, amor i humor. El creador, Jan Garrido, continua sent un dels membres clau d'aquest grup que ha crescut any rere any i que continua fent-ho amb cada espectacle. Parlam amb ell sobre la història i realitat del grup que actuarà aquest dissabte, 1 de juny, al Tribufest, que es durà a terme al parc municipal de la Torre de Felanitx.

Com us definiríeu com a grup?

— Som un grup familiar, amb un contingut educatiu, crític i compromès. El que volem és utilitzar la nostra música i espectacles per ajudar les futures generacions a fer-se preguntes, entendre la seva realitat i posar el focus en aquells temes que esdevenen clau tant en la infància com en l'adolescència. A més, crec que som un grup que dona molta branca, que anima la gent a ballar i que la diversió és un element que no falta a cap dels nostres espectacles.

La simbiosi amb el públic és un dels elements clau dels vostres espectacles. Com ho preparau? Quina importància li donau?

— La clau principal de tot això és que nosaltres entenem les nostres actuacions com un espectacle bidireccional, que vol i necessita la participació del públic. El nostre espectacle és molt pensat, tenim una base que sempre ens marca com un petit guió, però a partir d'aquí ja improvisam i ens adaptam a cada públic, actuació, ens deixam dur... A nosaltres ens agrada molt innovar, créixer, millorar, per això de tant en tant anam canviant també el guió base de l'actuació. La realitat és que sigui quin sigui el guió, cap espectacle és igual, el públic ens pot venir a veure deu vegades i cada cop sortirà amb la sensació que ha gaudit d'un espectacle diferent.

La vostra música té com a objectiu posar llum a les grans temàtiques vitals, amb sentit crític, amor i humor. Quins creieu que són ara els temes que requereixen més atenció?

— Inicialment vam començar parlant de temes més quotidians, del dia a dia, que feien riure petits i grans. Parlàvem dels polls, de les dificultats d'aixecar-se prest, dels pets... però a mesura que nosaltres hem anat madurant com a persones i com a músics, la temàtica de les nostres cançons també ho ha fet. Ara parlam de temàtiques que requereixen més rigor i profunditat, com el naixement, la mort, les separacions dels pares, els abusos sexuals, la mort d'un nadó dins la panxa de la mare... Ens agrada que a través de la música i l'espectacle, els menors puguin tenir la llibertat de conèixer i fer-se preguntes sobre temes que poden ser considerats tabú. Tot i això, no hem deixat enrere els nostres inicis ni l'humor, així que el nostre espectacle és una mescla entre humor i contingut educatiu ofert d'una manera distesa.

Jan Garrido, Rikki Arjuna, Adrià Heredia i Marc Soto, membres principals del grup Xiula

Un cartell molt variat, amb artistes de diferents gèneres musicals, estils i públic. Què podeu oferir vosaltres als assistents?

— Nosaltres oferim una proposta molt cuidada musicalment i artísticament. El que volem és dignificar el món de l'espectacle familiar i posar el focus en la música. Tal vegada socialment s'associa l'espectacle familiar amb l'humor d'improvisació i on la qualitat musical no és un dels elements principals, però per a nosaltres sí que ho és, i crec que aquest és una de les nostres claus com a grup. D'altra banda, també oferirem al festival un toc social i compromès amb el món en què vivim. Volem ajudar a donar llum als temes que encara pareix que fan por xerrar i ajudar a fer que es tractin amb naturalitat.

Com valorau la feina que fa el Tribufest per les noves generacions en àmbits com la sostenibilitat i l'educació?

— Ens agrada molt. Festivals com el Tribufest són clau per a la vida i el creixement dels espectacles familiars. La seva proposta multidisciplinària, potenciar la interacció entre públic i artistes, la feina de conscienciació social i cultural són les bases necessàries per construir una societat millor.

Què pensau d'aquest format que uneix música, espectacles i tallers i activitats?

— Formar part d'un festival amb diferents disciplines artístiques és sempre un gust. Compartir cartell amb aquests grans artistes de mons i estils diferents no fa més que donar ales i impulsar el món de l'espectacle familiar. És cert que hi ha una gran diversitat d'artistes, espectacles, tallers, activitats..., però això no fa més que oferir al públic una experiència encara més rica i que la feina de conscienciació social cali encara més.

stats