Cultura 25/02/2023

Les restes de Francisco Solano, víctima del penal franquista de Formentera, ja són en mans de la seva família a Cartagena

És la primera vegada que el Govern lliura les restes d'una víctima de la Guerra Civil fora de la comunitat autònoma

ARA Balears
1 min
L'emotiu acte s'ha fet en el cementeri municipal de Sant Antoni Abat de Cartagena.

PalmaEl Govern ha lliurat aquest dissabte a Cartagena les restes de Francisco Solano Vera, víctima del penal franquista de Formentera, als seus familiars. El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, i el director general, Marc Andreu Herrera, s'han desplaçat fins a la ciutat murciana per fer el lliurament. L'Executiu ha assenyalat que és la primera vegada que es lliuren les restes d'una víctima del franquisme fora de la comunitat autònoma.

"El principal objectiu és el d'identificar i retornar a les famílies les restes de les víctimes recuperades en les fosses de la repressió franquista. Francisco Solano va complir presó de manera injusta a les mans d'un règim cruel, que el va matar de fam i malaltia en un penal que va ser un infern. Ara arriba una mica de reparació per a aquest dolor", ha manifestat Jurado.

Per altra banda, la regidora de l'Ajuntament de Cartagena Alejandra Gutiérrez ha explicat que la família de Francisco no va voler que la història acabàs així. "Varen continuar lluitant per la veritat i no varen defallir en l'esperança de trobar algun dia el seu familiar i aconseguir, a la fi, la pau".

Francisco Solano Vera és una de les 58 víctimes mortals documentades que varen morir a la colònia militar franquista de la Savina, a Formentera, entre el 1940 i el 1942, a causa del desproveïment d'aliments i l'absència de condicions higienicosanitàries al penal. La majoria de víctimes eren extremenyes i murcianes, però també n'hi havia de madrilenyes, catalanes, canàries, valencianes i balears.

La Conselleria ha recordat que Francisco Solano és també la primera víctima exhumada al cementeri de Sant Francesc que ha pogut ser identificada.

stats