Cultura 25/11/2019

Publiquen escrits inèdits de l'excèntric escriptor Cristóbal Serra

L'obra, 'El aire de los libros', ha estat editada per la Fundació Banco Santander, en la seva col·lecció Cuadernos de Obra Fundamental

Ara Balears
2 min
Imatge de la portada

PalmaCristóbal Serra, escriptor i filòsof mallorquí aliè a tota moda, va ser una figura excèntrica en la literatura espanyola de la segona meitat de segle XX i alguns dels seus textos inèdits han estat recuperats ara en el volum 'El aire de los libros'. Aquest volum de Serra (Palma, 1922-2012), editat a la col·lecció Cuadernos de Obra Fundamental de la Fundació Banco Santander, ha estat presentat aquest dilluns per l'autor del pròleg, Josep Maria Nadal, que ha recordat com aquest escriptor té "una creixent aurèola d'autor de culte, sense trobar un lloc en el cànon cultural coetani ".

Segons Nadal, els llibres de Cristóbal Serra "dialoguen sense descans amb la realitat contemporània, la qual cosa el converteix, sens dubte, en un autor de plena vigència". El llibre recull assajos inèdits i escolis (comentaris) de l'escriptor i filòsof que plasmen el seu cànon literari, espiritual i vital, considerat inclassificable. Més de 40 comentaris, un tríptic a Ramon Llull, assajos sobre l'humor, la malenconia i l'ocultisme, a més d''Elogio de la sencillez', el seu testament d'escriptura i vida, conformen aquesta obra.

Segons ha explicat en la presentació l'escriptor Javier Sierra, 'El aire de los libros' és el quadern de lectura íntim d'un dels més heterodoxos intel·lectuals espanyols, que navega a mig camí entre "allò conegut i allò desconegut", un autor que era "traçador de ponts entre ribes oposades del coneixement". Francisco Javier Expósito, responsable literari de Fundación Banco Santander, ha afirmat que la recuperació de l'obra de Serra "era inexcusable després de la seva mort perquè Serra desborda en els seus escrits un cabal de saviesa que no ens podem permetre el luxe de perdre en aquests temps". És un escriptor etern", ha reblat.

'El aire de los libros' recull una sèrie de textos inèdits escrits en quatre quaderns que va trobar Josep Maria Nadal Suau en un bagul de casa després de la mort de Serra el 2012. L'últim llibre finalitzat per Serra es titulava 'El aire de los libros, escolios sine die', i compila més de 40 ressenyes de les seves lectures com a assajos breus sobre autors que interessaven a Serra per diverses raons, escrits entre els anys 2007 i 2012.

stats