Cultura 06/08/2016

Els projectes artístics de cinc joves creadors envairan el Terreno

Els finalistes de la categoria de Visuals del certamen Art Jove mostraran el seu treball dia 10 de setembre

Montse Terrasa
3 min
El 'Módulo Edén', de Laura Torres Bauzà.

PalmaInstal·lacions artístiques, cartells, escultures, peces sonores i un mural, tot obres creades per cinc artistes de les Illes, envairan el barri del Terreno d’aquí a un mes. Els veïns de la zona han format part del procés creatiu, almanco de la llavor dels diferents projectes, perquè van reunir-se amb Alona Vinç, Pere Banek, Laura Torres, Aina Climent i Guillem Portell, els joves creadors, per transmetre’ls com és aquesta barriada de Palma.

El Terreno ha estat el triat per acollir la final de la recuperada categoria d’Arts Visuals del certamen Art Jove, convocada de nou pel Govern. Feia quatre anys que aquesta categoria no entrava en la convocatòria, després que l’Executiu Bauzá l’eliminàs. Com a protesta, l’Associació d’Artistes Visuals va impulsar el certamen reivindicatiu Frau Jove, que precisament enguany va guanyar un dels finalistes d’Art Jove: Guillem Portell.

Art urbà

El vencedor de l’especialitat d’arts visuals es decidirà el dissabte 10 de setembre. Aquell dia, tant el jurat com els veïns recorreran el barri per veure quina ha estat la proposta de cada un dels artistes seleccionats.

Serà una mostra d’art urbà, totalment lliure i pensat específicament per a aquest emplaçament, un dels sis barris que està a l’espera d’una intervenció especial amb el Pla Litoral de Ponent de l’Ajuntament de Palma.

“Ens interessa qualsevol cosa que doni una altra visió del barri”, comenta Xavier Abraham, president de l’Associació de Veïns del Terreno, cansat que el lloc on viu sigui notícia per altres motius, generalment incidents. Abraham ha estat en contacte amb els cinc finalistes d’Art Jove i va participar en la reunió entre artistes i veïns, que van transmetre com veuen ells el lloc on viuen, quines sensacions els transmet. Assegura que l’experiència “va ser molt interessant” i que, “a partir d’aquests contactes, els artistes han presentat les seves propostes d’accions”.

“Tots els artistes s’hi han involucrat moltíssim”, afirma Magda Albis, coordinadora del projecte. Ara mateix, el seu paper és el de procurar que els cinc finalistes, nascuts tots a Mallorca, ho tinguin tot disposat per poder dur a terme les seves propostes i fer de pont entre el barri, el Govern, el Consistori palmesà i els artistes.

Les propostes i els creadors

Uns quatre dies calcula Laura Torres que necessitarà per muntar la seva instal·lació d’escultures participatives. Segons avança Albis, les peces quedaran al barri després de la final, però no vol revelar la sorpresa de cap dels projectes. Laura Torres resideix a Barcelona (el certamen ha canviat la condició i ha obert la convocatòria als artistes nascuts a la nostra comunitat) i ha guanyat el premi de poesia Amadeu Oller per a poetes inèdits a Barcelona aquest any.

Pere Banek ja ha triat la paret on plasmarà el seu art: serà a la part de darrere de l’antiga discoteca Zhivago, un edifici abandonat i en ruïnes. Aquest artista es defineix com a nòmada i “militant del dibuix en tots els seus vessants, des del grafit tipogràfic fins al dibuix”. Ha realitzat murals a Barcelona, París, Granada, Amsterdam, Hamburg, Copenhaguen, Estocolm, Nova York i Bangkok. Enguany ha estat premi de còmic a Granada.

Aina Climent, fotògrafa, ha presentat un projecte de cartelleria. Tampoc en aquest cas Magda Albis vol avançar gaire més. Climent compagina activitat professional i artística com a fotògrafa. La seva obra, tant en format de fotografia com collage o vídeo, parteix “de l’experiència personal i inspirada sobretot pel desig d’experimentació, una recerca de la màgia, la intensitat i el misteri de l’existència a través de les imatges”, segons destaca ella mateixa.

A hores d’ara, Guillem Portell està preparant a consciència la seva proposta, per a la qual, a més dels veïns, també s’ha reunit amb ARCA i s’està documentant. Té experiència com a productor i realitzador de vídeos, a més de com a dissenyador gràfic. Ha guanyat el certamen Frau Jove 2016 i ha rebut la Menció d’honor al Premi d’Arts Plàstiques Ciutat de Manacor.

Alona Vinç ha projectat una instal·lació de peces sonores que també implicarà els veïns, comenta Magda Albis. Vinç ha il·lustrat blogs de diaris i actualment treballa en mitjans visuals en directe com a VJ ( videojòquei).

stats