Llengua
Cultura 31/07/2022

El president de la Institució Francesc de B. Moll, primer premi Ondra per la promoció de les llengües minoritàries

El poeta i lingüista Carles Duarte ha estat distingit amb aquest guardó per la seva carrera i obra en favor del català

ARA Balears
2 min
Carles Duarte.

PalmaEl poeta i lingüista Carles Duarte i Montserrat, president de la Institució Francesc de B. Moll, ha estat guardonat amb el primer premi Ondra de la Fondazione di Sardegna per la promoció de les llengües minoritàries. Duarte comparteix aquest nou premi amb William Cisilino, director de l'Agència de la Llengua Friulana; Rut Bernardi, experta en traducció i didàctica, per la contribució al ladí, i, a títol pòstum, el periodista i escriptor Paolo Pillonca, per la feina en favor de la llengua sarda.

Duarte ha estat el primer, entre el conjunt de personalitats que fan feina en favor del català -llengua que es parla a Sardenya, a la comarca de l'Alguer-, a ser distingit amb aquest guardó, per la seva carrera i obra. La Institució Francesc de B. Moll ha exposat que se sent reconeguda per extensió, en la persona del seu president, per la seva feina en la conservació i promoció del llegat del Diccionari català-valencià-balear, tasca titànica d'Antoni Maria Alcover i Francesc de B. Moll, de la culminació de la qual precisament es commemoren els 60 anys aquest 2022.

Carles Duarte (Barcelona, 1959) és cavaller de les Arts i les Lletres de la República francesa i Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Com a lingüista ha treballat amb els professors Joan Coromines, amb qui va col·laborar en el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, i Antoni M. Badia i Margarit, amb qui va escriure un manual de llenguatge administratiu. Ha publicat llibres de lingüística històrica, incloent-hi una Gramàtica històrica del català en tres volums amb Àlex Alsina, i de llenguatges d'especialitat.

Com a poeta, la seva obra ha merescut els premis Rosa Leveroni, Vila de Martorell, Crítica 'Serra d'Or' i de la Crítica Catalana. Entre els seus llibres de poesia escau esmentar El silenci, El centre del temps, Tríptic hebreu i Alba del vespre. La seva poesia ha estat inclosa en antologies catalanes i internacionals.

stats