Memòria històrica
Cultura 22/11/2022

Premi Alfonso Comín a la Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina

L'entitat aplega més de 200 associacions de memòria històrica

2 min
Familiars de les víctimes de Paterna es sumen a la querella contra el franquisme

BarcelonaLa Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina (Ceaqua) ha rebut aquest dilluns a l'Ajuntament de Barcelona el 37è Premi Internacional Alfonso Comín, que atorga la Fundació Alfonso Comín. La Ceaqua aplega més de 200 entitats de memòria històrica i vetlla per la difusió dels objectius de la querella argentina, interposada el 2010 per familiars d'assassinats i desapareguts durant el franquisme i diverses associacions, tant espanyoles com argentines. La coordinadora ha rebut el premi per la seva lluita en favor de la justícia per a les víctimes de crims del franquisme.

El professor d'història de la Universitat Autònoma de Barcelona, David Ballester, autor del llibre Vides truncades. Repressió, víctimes i impunitat a Catalunya (1964-1980), s'ha encarregat del discurs de presentació del premi. “Tant de bo no haguéssim hagut d'atorgar aquest premi i fossin les autoritats les que s'haguessin fet càrrec de les víctimes del franquisme”, ha dit Ballester, que ha tingut un record per a la fundadora i líder de Madres de Plaza de Mayo, Hebe de Bonafini, morta aquest diumenge. Entre els objectius de Ceaqua hi ha la denúncia de la impunitat dels criminals i del desemparament i falta de tutela judicial per a les víctimes per part de les institucions espanyoles; i l'extradició a l'Argentina o el judici a Espanya per als responsables dels crims franquistes.

Durant l'entrega del guardó l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha manifestat el compromís de la ciutat de Barcelona amb la causa de Ceaqua. “Entre els nostres objectius hi ha que la Prefectura Superior de Policia a Via Laietana passi a ser un memorial democràtic”, ha dit. El Premi Internacional Alfonso Comín reconeix persones o col·lectius compromesos amb els valors promoguts pel polític i sociòleg Alfons Comín: la llibertat, la igualtat i la justícia com a forma d'aconseguir la pau.

stats