Cultura 19/08/2020

Pep Tosar, el senyor Sommer i la pèrdua de la innocència

L'autor mallorquí és el protagonista de 'Sa història des senyor Sommer', que arribarà aquest diumenge a Can Xoroi Museu de Fornalutx

Elena Navarro
2 min
L'actor Pep Tosar, protagonista de 'Sa història des senyor Sommer'.

PalmaVint anys després de la seva estrena, Pep Tosar torna a posar en escena Sa història des senyor Sommer, de l'autor alemany Patrick Süskind i dirigida per Xiscu Masó. L'obra explora la pèrdua de la innocència, "una situació que qualsevol de nosaltres ha passat i per això genera tant d'interès, perquè l'espectador s'hi identifica", diu Tosar. La peça arribarà aquest diumenge a Can Xoroi Museu de Fornalutx.

L'obra parteix del text del llibre de Süskind, adaptant el personatge del narrador de la història i convertint-lo en el showman d'un cabaret literari. El protagonista apareix tot sol en un espai que recrea un teatre, una sala amb taules, cadires i tabac. Conta el seu pas de la infància a l'edat adulta. Recrea un parell d'episodis viscuts de nin i, mentre els narra, descobreix la seva vinculació amb un personatge enigmàtic que poblava el paisatge de la seva infantesa i el fascinava: el senyor Sommer.

Segons Tosar, l'autor fa una mirada irònicament tendra sobre els seus propis traumes infantils, "i fa que el públic pugui riure precisament de les circumstàncies que ens han obligat a deixar de ser nins per convertir-nos en adults. L'obra és atemporal i el teló de fons és un paisatge rural de la seva infantesa al sud d'Alemanya.

La primera experiència amb el llibre, Tosar la va viure dins un avió. "Record que les hostesses de vol em van haver de cridar l'atenció, perquè reia en veu alta", recorda. "M'ho vaig passar molt bé perquè identificava els meus propis traumes de nin i amb el sentit de l'humor", continua. Per a Tosar, tots tenim un senyor Sommer particular. I ell en va tenir un molt semblant al de la història. "Em va fer reflexionar moltíssim. Vaig fer una mirada més adulta, descobreixes que no era simplement una anècdota sinó que anava imprimint coses en tu", tanca.

stats