Cultura 31/01/2015

Una nova llei i la inactivitat de Cort, un fre a les festes al carrer

L’associació de ses Veles suspèn el correfoc pels “pals a les rodes”

Lluís Planas
2 min
La nova Llei d’activitats considera els correfocs una activitat no permanent major. L’Ajuntament exigeix un projecte tècnic signat per un enginyer i dues assegurances civils, entre d’altres requisits. pere bota

PalmaL’Associació de Veïns de ses Veles tenia previst celebrar aquest dissabte, com en els darrers quatre anys, les seves festes d’hivern amb un correfoc a càrrec de la colla de Dimonis de Pollença com a acte central. Finalment no hi haurà correfoc, segons ha explicat la mateixa associació, que assegura que enguany no és possible perquè “sembla que cada vegada posen més pals a les rodes a les associacions de veïns”. La setmana passada va succeir el mateix a la de la barriada de Son Sardina.

És una situació fruit de l’aplicació de la nova Llei d’activitats aprovada pel Govern aquesta legislatura, però també de la inactivitat de l’equip de govern de l’Ajuntament de Palma, que, tot i les advertències fetes des de fa temps per l’oposició, no ha aprovat, entre d’altres coses, un pla director de festes populars perquè esdevingui una eina que faciliti la realització dels actes d’entitats i associacions sense ànim de lucre. De fet, Cort va suspendre a l’inici d’aquest mandat el pla que hi havia vigent des de l’any 2009 i des de les associacions es critica que el govern municipal fa una lectura restrictiva de la nova llei amb exigències inassumibles.

En el cas dels correfocs, per exemple, la Llei 7/2013 d’instal·lació, accés i exercici d’activitats de les Illes Balears els considera activitats no permanents majors. A partir d’això, segons expliquen des de l’associació de ses Veles, l’Ajuntament de Palma els exigeix la presentació d’un projecte tècnic signat per un enginyer, disposar de dues assegurances de responsabilitat civil, una per a la colla de dimonis i una altra per a l’associació, i d’una ambulància i un cotxe de bombers a la plaça mentre es du a terme l’acte.

“Després de presentar permisos i altres papers”, conten sobre les exigències de Cort, “per si no fossin poques aquestes despeses, també s’ha de pagar una taxa de 200 euros”, afegeixen.

Respecte d’això, l’equip de govern sosté que no fa més que aplicar la nova llei en vigor aprovada pel Govern i que aquesta recull normativa estatal sobre seguretat. A més, recorden que les exigències es fan sense distincions, perquè altres esdeveniments de distint sentit com la Feria de Abril o el festival alternatiu de Sant Kanut també s’han trobat amb els mateixos problemes.

Debat sobre Sant Sebastià

Els problemes de les associacions de veïns per celebrar les seves festes al carrer han coincidit amb el debat obert sobre les de Sant Sebastià, després de la pobra participació a la revetla d’enguany. Pel que fa a això, l’oposició també ha retret a la tinent de batle de Participació Ciutadana, Esperanza Crespí, que no hagi recuperat el pla director de festes per involucrar la ciutadania en l’organització.

El PSOEva tornar a presentar una proposta en aquest sentit al ple de dijous, però l’equip de govern del PP la va rebutjar, malgrat que Crespí va admetre durant el debat que “m’hauria agradat tenir-lo”. Davant aquesta circumstància, la regidora socialista Begoña Sánchez li va retreure, a ella i al batle Mateu Isern, que “passaran a la història per les pitjors festes de Sant Sebastià d’ençà que Ramon Aguiló les va posar en marxa el 1980”. Antoni Noguera (MÉS) la instà a dimitir.e

stats