Obituari
Cultura22/11/2022

Mor Pablo Milanés, la gran veu de la música cubana

El creador de 'Yolanda' estava hospitalitzat per un càncer que patia des de feia temps

Barcelona El cantautor i guitarrista cubà Pablo Milanés ha mort a Madrid als 79 anys. Feia pocs dies, la gran veu de la música cubana, fundador, amb Silvio Rodríguez i Noel Nicola, de la Nova Trova Cubana, havia suspès tots els concerts i havia estat hospitalitzat. Fins aleshores, però, va ser infatigable i no va deixar d'actuar ni de compondre. Milanés és autor de cançons que s'han convertit en himnes de moltes generacions com Yolanda, Yo pisaré las calles nuevamente, La vida no vale nada o Yo no te pido.

Cargando
No hay anuncios

Milanés ha musicat els versos de Nicolás Guillén i José Martí i va cultivar brillantment el filin (feeling, sentiment), un estil musical nascut a Cuba als anys 40 que defensava un tipus de cançó en què el sentiment definia com s'havia d'interpretar.

Milanés venia sovint a Catalunya. Pràcticament una vegada a l'any. "A Catalunya, més que amics hi tinc germans. Li diré només dos noms: Serrat i Pi de la Serra. I d’alguna manera la Nova Cançó va ser una influència per a cantants cubans de la meva generació. Es va produir un intercanvi de conceptes, especialment sobre la poesia i sobre l’obra segons la nacionalitat o la cultura de cada lloc", havia dit en una entrevista a l'ARA. Sempre va defensar les seves idees d'esquerres. "Només puc dir-li que jo sempre he estat al costat de l’esquerra, del progressisme i del millor per a tots els pobles pel que fa a la justícia, la llibertat i la independència. És una premissa que tinc sempre per a la meva vida", va afegir. Aquest mateix any va tocar al Palau de la Música, el 26 de gener, i després va fer dos concerts al Festival Barnasants: el 8 d’abril Teatre Plaza de Castelldefels i el 20 d’abril al Teatre de la Rambleta de València.

Cargando
No hay anuncios

El cantautor vivia des de feia uns anys a Madrid, on rebia tractament mèdic. Aquest estiu, però, va voler fer un últim viatge a Cuba per acomiadar-se. Feia tres anys que no hi actuava. El concert va començar amb Orígenes (1994) i el cantautor, des de la cadira de rodes, va oferir dues hores de música davant un públic entregat. Va ser un concert carregat de missatges, que va acabar amb Ámame como soy:

Ámame como soy, tómame sin temor
Tócame con amor, que voy a perder la calma
Bésame sin rencor, trátame con dulzor
Mírame por favor que quiero llegar a tu alma

Cargando
No hay anuncios

Milanés deixa un inabastable llegat en la música i una seixantena de discos. Ha tocat moltes tecles musicalment parlant, des del son cubà fins a la cançó protesta. Entre moltes altres coses, el músic va pertànyer al Grup d'Experimentació Sonora de l'Institut Cubà d'Art i Indústria Cinematogràfica, del qual formaven part també Silvio Rodríguez, Noel Nicola, Eduardo Ramos o Sara González. Va ser una experiència molt innovadora, que va tenir lloc entre 1969 i 1974. Els músics van canviar la manera d'entendre la música cubana i van treballar amb diferents generacions de cineastes cubans que van plasmar a les seves obres tot el que havien après sobre com la música es pot fusionar amb el cinema. Milanés va ser un dels grans músics que va introduir a la cançó popular continguts polítics i socials, però sense perdre mai de vista la importància de la poesia.

Cargando
No hay anuncios

Entre les seves cançons polítiques destaquen cançons com Yo pisaré las calles nuevamente (on parla de Salvador Allende i la dictadura a Xile), La vida no vale nada, o Yo me quedo. Mai es va desmarcar del contingut d'aquestes cançons.

Sempre va col·laborar amb molts altres músics. Fruit d'aquestes col·laboracions hi ha discos com Querido Pablo (1985) o Pablo Querido (2002). El 2017 va presentar el disc Amor, gravat amb la seva filla, Haydée Milanés. El seu últim treball és Standards de jazz (2019).