Cultura 04/05/2021

Mor Olympia Dukakis, guanyadora d'un Oscar per 'Encís de lluna'

L'actriu es va entregar sobretot al teatre però el cinema la va fer famosa

ARA
2 min
Olympia Dukakis, en un dels seus últims treballs, la seqüela d'Històries de San Francisco

L'actriu nord-americana Olympia Dukakis va morir dissabte a Nova York als 89 anys. La notícia la va difondre el germà de l'actriu, el també actor Apollo Dukakis, a les xarxes socials: "La meva estimada germana ha mort aquest matí. Després de passar molts mesos amb la salut malmesa, descansa en pau amb el seu marit Louis", ha escrit. Dukakis tenia una llarga carrera com a actriu però es va fer molt popular sobretot després de guanyar un Oscar com a millor actriu de repartiment a Encís de lluna. Va ser el 1988 i aleshores l'actriu tenia 56 anys.

Nascuda al 1931, Dukakis va estudiar fisioteràpia a Boston i s'hi va guanyar la vida durant un temps però quan va tenir prou diners estalviats va tornar a la universitat per estudiar interpretació, que era la seva autèntica passió. A finals dels anys 50 va debutar al teatre a Nova York i, dalt dels escenaris, va guanyar alguns premis, com el Drama Desk i el Premi del Cercle de Crítics Dramàtics de Los Angeles. El 1973 va fundar amb el seu marit, Louis Zorich, la companyia teatral Whole Theater Company. Era un dels seus somnis, tenir la seva pròpia companyia teatral, però la Whole Theater Company va haver de tancar als anys noranta per problemes econòmics.

Olympia Dukakis i Cher durant la 45a edició dels Golden Globe Awards al Beverly Hilton Hotel de Beverly Hills, Califòrnia, als Estats Units, en una imatge del 1988
Olympia Dukakis durant la 18a edició dels premis internacionals Emmy al Sheraton Center de Nova York,l'any 1990

L'actriu va ser una gran secundària i sobretot li va tocar fer el paper de mare. Era la mare de Cher a Encís de lluna, i va ser la mare de Dustin Hoffman a John i Mary (1969) i de Joseph Bologna a Fets l'un per l'altre (1971). Tot i que hagués pogut ser la germana del dos actors perquè es portaven molts pocs anys de diferència. Va ser també la directora de personal d'Armes de dona i l'amiga viuda de Shirley MacLaine a Magnòlies d'acer.

A prop del teatre i lluny de la fama

Els seus orígens grecs van marcar en part la seva carrera i els seus inicis. A la seva biografia recordava que quan va arribar a Nova York el 1959 només li oferien papers ètnics: "Hauria sigut més fàcil aconseguir una feina si m'hagués canviat el nom i m'hagués fet dir Day, però aleshores no hauria tingut la satisfacció de veure el meu cognom, el nom dels meus pares, durant tot aquest temps", va escriure. L'actriu, pero, es va dedicar sobretot al teatre i va abocar recursos i molt de temps a produir obres dalt dels escenaris. Ella va confessar que com a actriu havia pres decisions que l'havien allunyat de la fama.

Dukakis també va participar en algunes sèries de televisió com Històries de San Francisco (1993) i la seva seqüela (2019). Els seus últims treballs van ser Lluny d'ella (2006), Entre dones (2007) i Change in the air (2019).

stats