Cultura 18/03/2020

Mor l'artista Pere Pavia

Com que no es pot fer un comiat públic a causa del coronavirus, la família anima la ciutadania a homenatjar-lo compartint les seves creacions a les xarxes

Ara Balears
2 min
Pere 'Pavia'

PalmaL'artista Pere Pavia ha mort la matinada d'aquest dimecres a l'edat de 93 anys. Nascut a Melilla el 1927, criat a Galícia i establert a Palma des del 1941, Pavia va ser un artista eclèctic i polivalent en tots els camps de la cultura que va tocar: escultura, il·lustració, dibuix, pintura, dramatúrgia i fotografia, entre d'altres. Com que no es pot fer un comiat públic a causa del coronavirus, la família anima la ciutadania a homenatjar-lo compartint les seves creacions a les xarxes.

Després d'estudiar Arts Aplicades i Oficis Artístics a Palma i al Círculo de Bellas Artes de Madrid, passejà pels jardins de la Misericòrdia i de l'antic barri xinès de Palma amb el seu amic i gran mestre el pintor Pep Bover. En aquella època es va començar a relacionar amb la intel·lectualitat mallorquina transgressora per reivindicar l'expressió de les seves creacions literàries en català, llengua prohibida pel règim de Franco.

Casat amb Francisca Moll –filla del filòleg Francesc de Borja Moll i coneguda com "la llibretera de referència de la llengua catalana" a Mallorca–, l'artista va mantenir amistat i col·laboracions amb diversos poetes de l'època, com Guillem d'Efak, Jaume Vidal o Josep Maria Llompart. Va il·lustrar moltes de les portades de l'editorial del seu sogre i va crear el detall escultòric de la tomba del filòleg i la seva dona.

A més d'exposar escultures o dibuixos a les més reconegudes galeries d'art de Ciutat i en exposicions en diferents sales de les Illes, el 1954 va exposar a l'ambaixada de Londres i participà en la III Biennal del Arte Hispano Americano a Barcelona. Entre els guardons que va rebre, hi ha el primer premi Ciutat de Palma, que Cort li va concedir per l'escultura La parella, que avui es troba a la plaça de la Porta del Camp.

També va ser premiat en la primera edició dels premis 31 de Desembre de l'Obra Cultural Balear (OCB). Des de llavors, la seva escultura de les quatre barres entrellaçades és l'obsequi per als guardonats. El 2005 va ser homenatjat amb la retrospectiva d'escultura al Casal Solleric i l'any 2015, amb una retrospectiva dels seus dibuixos a la capella de la Misericòrdia.

La seva única feina estable fou al Col·legi Lluís Vives, on va crear la classe d'expressió corporal i teatre, que va impartir durant 25 anys. A més, va impulsar l'Escola Infantil i Juvenil de Teatre de l'Ajuntament de Palma, que va dirigir ell mateix fins als 80 anys. Com explica la seva filla, Sara Martínez, "la seva obra representa, a les nostres illes, la història de la contemporaneïtat artística amb una sòlida aproximació, a partir dels anys 50 del segle XX, a totes les avantguardes vigents a Europa".

stats