Arts visuals
Cultura 29/07/2022

Més de 100 propostes artístiques es presenten al Premi Barbara Weil

De tots els projectes se n'han seleccionat 12, que seran els protagonistes de l'exposició que s'inaugurarà divendres, 29 de juliol, a l'espai d'Andratx

3 min
Les 12 artistes seleccionades per obtenir el Premi Barbara Weil.

PALMAIsabel Servera ha estat la guanyadora del Premi Barbara Weil. L'artista serà guardonada amb una residència artística de deu dies a Nova York, que inclourà despeses de viatge, allotjament i dieta diària. Allà tindrà l'oportunitat de reunir-se amb diversos galeristes i mostrar-los la seva obra, així com visitar els estudis de reconeguts artistes de renom que resideixen a la ciutat. A més, també assistirà a una recepció al Consulat espanyol a Nova York.

Al premi s'hi han presentat fins a 115 projectes artístics a la segona edició del premi Barbara H. Weil que organitza Weil Art Exchange i l’Associació Cultural Barbara Weil, i que enguany té el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca. D'aquest centenar de propostes, el jurat n'ha seleccionat 12.

Les artistes seleccionades són Aina Albo Puigserver, Erola Arcalis, Marta Armengol, Maria Bernat Caro, Marina Enrich Genestar, Rosa Antònia Fiol, Nathalie Kertesz Maor, Laura Marte, Françoise Polo, Silvia Prió, Isabel Servera i Sandra Val. Totes elles exposaran les seves obres a Studio Weil, al Port d'Andratx, entre el 29 de juliol i el 21 d'octubre del 2022. Precisament dia 29, el dia que s'inaugura la mostra, es dirà el nom de l'artista guanyadora del premi: una residència artística de deu dies a Nova York.

La secretària de Weil Art Exchange, Magda Lenski, ha explicat aquest matí -a la presentació de l'exposició- que la finalitat d'aquesta residència és facilitar les relacions i contactes de l'artista guanyadora amb gent de la indústria de l'art de Nova York: "Aquests intercanvis han de servir per fer col·laboracions, dialogar... L'objectiu és que qui la faci conegui artistes i visiti tallers de la ciutat. I que s'ho passi bé. Alba Suau, la pollencina que va guanyar l'any passat, ara torna a ser a Nova York gràcies als contactes que hi va fer durant la seva estada", ha comentat. La premiada també assistirà a una recepció al consolat espanyol a Nova York.

A l’acte de presentació també hi ha assistit la vicepresidenta primera i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets. Ha destacat que “col·laboracions com aquesta, entre el Consell i associacions, serveixen per tirar endavant projectes culturals i potenciar el talent d’aquí; en aquest cas, de les dones artistes de les Balears”. Per la seva banda, Charles Weinstein, president de Weil Art Exchange i secretari de l'Associació Cultural Barbara Weil, ha comentat que “a Nova York hi ha una indústria cultural potent i ens vàrem adonar que a Mallorca també hi ha molta tradició artística. Per això, vàrem trobar que podria ser una bona manera de connectar els dos territoris”. 

La convocatòria, per tant, té com a finalitat donar suport i visibilitzar les artistes emergents vinculades a les Illes Balears amb la intenció de difondre, promoure i fomentar la qualitat artística contemporània al nostre territori.

La comissària de l'exposició és Helena Juncosa, qui s'ha encarregat de donar sentit i discurs a les peces que s'hi veuran. Segons ha contat aquest dimecres, les artistes són de generacions diferents i, per tant, les seves trajectòries també són dispars. Així i tot, ha pogut distingir tres blocs temàtics: "N'hi ha un en què es tracten aspectes sociopolítics, com ara la identitat, el feminisme, l'ecologisme o el gènere. Altres sobre el temps, a memòria i el desig de transcendència. I hi ha un grup d'obres que reflexionen sobre la relació de l'home amb la naturalesa". A més, ha explicat que moltes de les artistes reivindiquen "el treball manual", i que provenen de l'artesania.

stats