Cultura 04/01/2023

Memòria de Mallorca presenta una denúncia per crims de lesa humanitat per Aurora Picornell i les Roges del Molinar

L'associació aportarà informes arqueològics, antropològics i mèdics, els quals evidencien "greus violacions de drets humans"

3 min
Restes de les Roges del Molinar al cementiri manacorí de Son Coletes.

PalmaMemòria de Mallorca presentarà aquest dijous a les 10.30 hores en el Jutjat de Guàrdia de Manacor una denúncia per crims de lesa humanitat per Aurora Picornell i les Roges del Molinar: Berlamina González, Catalina Flaquer, i Antònia i Maria Pasqual. Aquesta data no és casual i coincideix amb la del seu assassinat a mans dels franquistes, el 5 de gener de 1937, ha anunciat aquesta associació mitjançant un comunicat. Amb la denúncia s'aportaran els informes arqueològics, antropològics i mèdics forenses de les exhumacions, on se certifiquen les causes de les morts, totes amb armes de foc i amb signes de violència. També s'explica en quina posició es varen trobar els cadàvers i les característiques de l'enterrament de cada víctima, amb "les evidències científiques de les greus violacions de drets humans que es varen perpetrar contra les cinc dones", diu la nota. Juntament amb Memòria de Mallorca hi seran familiars de les víctimes i membres dels col·lectius Dones de Llevant i Aurora Picornell.

Amb la recuperació de les cinc dones i l'exhumació d'un total de 241 víctimes, s'evidencien "les detencions il·legals, les execucions extrajudicials, les desaparicions forçades, els assassinats, les tortures i la violència exercida de manera massiva i sistemàtica per les autoritats feixistes de l'època", diu Memòria de Mallorca. Aquests fets "representen crims contra la humanitat", els quals "no prescriuen ni es poden amnistiar", continua el comunicat. "Tenim evidències científiques irrefutables a les restes mortals que s'han trobat a les fosses: persones assassinades amb signes de tortura, fermades, tirades de qualsevol manera, sense gens de respecte, amb impactes de bala per tot arreu", afegeix. L'associació també lamenta que "també es fa palès el patiment dels familiars d'aquestes víctimes i la vulneració dels seus drets fonamentals en una democràcia, com la tutela judicial efectiva, que dissortadament no varen tenir durant la dictadura".

A més, el comunicat destaca "la violència que el règim feixista va exercir contra les dones pel fet de ser dones, i també pel seu posicionament republicà i d'esquerres". En el cas d'Aurora i les seves companyes, "varen ser representants d'un col·lectiu femení, d'esquerres, antifeixista i feminista". "Per tot això, com a entitat que treballa pels drets de les víctimes del feixisme, ens personarem el 5 de gener davant del Jutjat de Guàrdia de Manacor, per denunciar les greus violacions contra els drets humans que evidencien les restes mortals que s'han retrobat", explica el comunicat.

La militant comunista Aurora Picornell, que va ser assassinada pels franquistes el 5 de gener de 1937.

Memòria de Mallorca també ha manifestat que espera que el Govern denunciï davant de la Fiscalia els crims per les víctimes del franquisme a les Balears i que confirmi que és "pioner en l'aplicació de les polítiques públiques de memòria democràtica". "En una democràcia plena, les víctimes han de ser el centre dels processos de memòria, han de prevaler els seus drets. Si l'administració de justícia no les vol emprar, els governs s'han de posicionar al seu costat i acompanyar-les als tribunals", continua la nota, on es recorda que l'Executiu va posar una denúncia l'any 2017 per les restes mortals que es varen exhumar a les fosses de Sant Joan i Porreres –la denúncia va ser arxivada.

En aquest context, Memòria de Mallorca recorda que l'article 10 de la Llei 10/2016 de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme diu: "Pel caràcter massiu o sistemàtic que presenti la troballa de restes humanes amb signes de violència a les fosses de la Guerra Civil i de la dictadura franquista, el Govern, directament o a través dels seus serveis jurídics, denunciarà davant de la Fiscalia l'existència d'indicis de la comissió de possibles crims contra la humanitat de naturalesa imprescriptible i efectes permanents, d'acord amb la legislació vigent".

stats