Mallorca
Cultura 12/09/2023

Emotiu homenatge a la historiadora María José Massot a Can Balaguer

Les persones que han intervingut en l'acte n'han destacat la "professionalitat", "voluntat fèrria" i capacitat de fer "feina en equip"

H. R.
2 min
Homenatge a María José Massot

PalmaEl món de la cultura balear ha fet un acte d'homenatge a la historiadora María José Massot, que va morir a final del mes passat a 71 anys, malalta d'Alzheimer. L'acte s'ha celebrat al pati de Can Balaguer i hi han assistit nombroses autoritats. A l'esdeveniment, les persones que han intervingut n'han destacat la "professionalitat", "voluntat fèrria" i capacitat de fer "feina en equip", així com l'habilitat de fer-ho tot "mentre creava i cuidava una família nombrosa, en una època en què la conciliació familiar era una quimera".

Àngels Fermoselle, vicepresidenta de l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA), ha moderat l'acte d'homenatge a Massot, que va estar lligada de manera estreta a aquesta entitat. "Va saber traslladar el seu saber i experiència, durant els darrers anys, al servei de l'acció per a la defensa del Patrimoni des d'ARCA", ha dit.

Per la seva banda, Pilar Ribal, actual directora general de Patrimoni, n'ha lloat especialment la capacitat d'organització i coordinació, ja que María José, que ostentà el mateix càrrec, coordinà una àrea que ara està dividida en dues. Pedro de Montaner, que va ser el seu cap de departament a l'Arxiu de Palma i amic des de l'adolescència, ha ressaltat "l'art de la col·laboració" que posseïa María José. Junts van fer feina en obrir l'arxiu a la ciutadania i investigaren nombrosos temes, entre els quals destaquen els relacionats amb la sanitat. "María José és part de l'índex de la meva vida", ha dit per concloure la seva intervenció.

A l'acte també han intervingut Maria Massanet, arxivera de Capdepera, la també arxivera Beatriu Zamorano o la restauradora Joana Seguí. També han tingut paraules d'homenatge Catalina Cantarelles, professora d'Història de l'Art de la UIB, i Isabel Moll, catedràtica d'Història Contemporània.

Kika Coll, que va ser directora general de Patrimoni del Consell i gran entesa en mobles, ha ressaltat la importància dels llibres sobre la matèria dels quals fou autora María José. Isabel Pérez, coordinadora cultural de Can Balaguer, també ha recordat la seva feina conjunta en la posada en marxa de l'edifici restaurat, mentre que la vicepresidenta del Consell de Mallorca, Antònia Roca, i el director general de Cultura del Govern, Pedro Vidal, també han agraït tota la seva tasca.

Pere Ollers, president d'ARCA ha recordat com la feina de María José marcà una època en la valoració d'un patrimoni "tan sensible com és el documental, de vegades ignorat". El batle de Palma, Jaime Martínez, a més d'amic personal de María José Massot, ha anunciat que la seva feina "perviurà en el futur Centre d'Interpretació de la Ciutat".

Tota la família de María José Massot ha estat present a l'acte, que s'ha celebrat aquest dilluns horabaixa. La seva germana Paula ha parlat en nom de la família, recordant com "fa tan sols un mes" va acudir a Can Balaguer amb María José i ella li explicava part de la seva feina amb "una lluentor plena d'emoció als ulls", l'emoció que genera "l'amor al patrimoni" que sentia María José Massot.

stats