Dansa
Cultura 26/04/2023

Mar Aguiló desconstrueix el mite de la ballarina amb la peça 'Swan'

El seu nou muntatge com a coreògrafa es podrà veure aquest cap de setmana al teatre Principal de Palma

2 min
La coreògrafa Mar Aguiló amb la ballarina Clémence Gross preparant el muntatge Swan

Palma“Quan vaig acabar la meva darrera interpretació amb la Companyia Nacional de Dansa, al Teatre Reial, vaig sentir un buit. I no era tant pel comiat sinó perquè vaig pensar que allò que acabava de fer era una repetició, i que tota la carrera d’una intèrpret es construïa en la repetició”. Aquest pensament que va tenir la ballarina Mar Aguiló després de catorze anys amb la Companyia Nacional de Dansa és un dels fils que ha estirat per teixir Swan, una coproducció del teatre Principal de Palma que es representarà aquest cap de setmana a la sala Gran. 

“No és la meva primera peça com a coreògrafa”, ha reconegut Aguiló, “però sí que és el treball que em sent més meu, més personal i més intim. I això que aquesta vegada no seré jo qui pugi a l’escenari”. Perquè la intèrpret de Swan és Clémence Gross, ballarina que forma part de l’elenc de l’Òpera de París i amb qui Mar Aguiló ha fet feina durant tot el procés de creació. 

Clémence Gross en un moment de Swan

“Jo volia posar el pes en la intèrpret i en allò que significa ser intèrpret, i parlant amb ella i treballant junts em vaig adonar que les experiències són semblants, els esforços i les idees que tenim són compartides. Parlar d’una intèrpret és, al cap i a la fi, parlar de totes les intèrprets”, ha afegit. 

Com deixa clar el títol de la peça, El llac dels cignes hi té una presència més que destacada –“Odette és el mite, qualsevol ballarina clàssica vol interpretar aquest rol i fer aquest moviment de braços”– com el té la pròpia relació de la ballarina amb el públic. “Hi ha una frontalitat, com si l’escenari es convertís en una caixa d'on sorgeix la fantasia davant els ulls del públic, cadascú al seu costat. I ho hem volgut sacsejar i convertir en una espècie d’engronxadora, fer que existeixi un únic espai per a la ballarina i el públic”. 

El director del teatre Principal, Josep R. Cerdà, i la coreògrafa Mar Aguiló durant la presentació de 'Swan'.

Per la seva banda, el director del teatre Principal de Palma, Josep R. Cerdà, ha recordat que es tracta d’una coproducció amb Teatros del Canal i que aquest tipus de col·laboracions garanteixen la difusió de les peces dels creadors de les Illes Balears. “L’objectiu és donar suport als creadors establerts aquí, però també a aquells que han fet trajectòria fora i que amb el suport del teatre Principal poden tornar també a Mallorca”, ha explicat. A més, Cerdà ha recordat que aquesta representació marca l’inici d’una “primavera molt ballarina” que continuarà en qüestió de setmanes amb la celebració del Palma Dansa.

stats