Publicitat
Publicitat

MÚSICA

Els mànagers i els promotors es regalen una nit de festa

Els premis ARC 2016 reconeixen la feina de Manel, Love of Lesbian, Els Catarres i Sopa de Cabra

Any rere any, i ja en són catorze, l’Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) dedica una nit a celebrar que la indústria de la música en directe segueix viva; abans viva que zombi, esclar. En aquests temps de crisi, la gala dels premis ARC va combinar la queixa, la reivindicació sectorial i la comèdia, i també va servir per llepar-se les ferides esperant que algú decideixi abaixar l’IVA o que els pressupostos de cultura agafin múscul. Pregàries desateses, no cal dir-ho.

Tanmateix, ahir a la sala Barts el president d’ARC, Jordi Gratacós, va estalviar-se “la cançó enfadosa” i va oferir un discurs si no optimista almenys tímidament esperançador. “Hem de reorganitzar el sector, i tenim dos projectes per fer-ho: el Pla Integral de la Música i l’Acadèmia de la Música Catalana”, va dir Gratacós, mentre el conseller de Cultura, Santi Vila, aplaudia des de la platea. Vila, que més tard va pujar a l’escenari per entregar un premi, va felicitar l’ARC per la seva contribució a l’existència d’un “ecosistema molt ric”. Cal recordar que riquesa no sempre és sinònim de diners.

Com l’any passat, l’humorista Peyu va tornar a conduir la gala , que precisament va premiar la sala Barts en la categoria de millor programació de sales de concerts. Tot plegat va començar amb els Manel interpretant Jo competeixo, un pròleg contundent per a una cerimònia de dues hores esquitxades pels monòlegs d’en Peyu, sempre amb aquell costumisme del català emprenyat i de tant en tant cedint al semantisme, com quan va dir que “per encisadors, el 6-2 del Bernabéu”. Humor al límit. També va disparar amb ironia, com quan va recordar l’absència dels músics a la televisió justament abans del lliurament al premi al millor mitjà de comunicació o programa musical, que va ser per a l’ Àrtic de BTV.

En una gala àgil i de parlaments breus, va destacar la sorprenent concisió del director del BarnaSants, Pere Camps, un home capaç de competir amb Fidel Castro a l’hora de fer discursos. Ahir, en canvi, en recollir el premi al millor cicle de música o festival tot just va dedicar uns segons a reivindicar la necessitat d’una “programació estable de petit format als Països Catalans”. Sense cultura de proximitat, sense teixit, no té sentit construir cap ecosistema. Això ho van entendre fa gairebé 50 anys Núria Batalla i Joan Molas, que ahir van rebre el premi a la trajectòria de mans de Lluís Llach, de qui van ser mànagers fins al 1990. “Sense vosaltres la cançó catalana no es podria explicar de la mateixa manera, i la meva vida tampoc”, va recordar Llach.

Casualitat o no, els cinc grups que van actuar a la gala també van recollir premis: Manel, a la millor gira per festivals; Love of Lesbian, a la millor gira internacional d’artista o grup català; Sopa de Cabra, a la millor gira per teatres i auditoris; Animal, a l’artista revelació, i Els Catarres, que l’any passat es van endur el guardó a la millor gira per festes majors amb temes propis, aquest any van rebre el premi a la millor gira per sales.

La llista dels guanyadors dels XIV Premis ARC

Millor gira per sales
Els Catarres

Millor gira per teatres i auditoris
Sopa de Cabra

Millor gira per festivals
Manel

Millor gira internacional d’artista o grup català
Love of Lesbian

Millor gira per festes majors de grups de versions o tributs
La Banda del Coche Rojo

Millor gira per festes majors de grups amb temes propis
Oques Grasses

Millor gira per festes majors de grups de ball
Cimarrón

Millor gira d’artista o grup musical adaptada a públic familiar o infantil
Beatles for Kids

Millor programació d’espai musical
Lo Submarino de Reus

Millor programació de sala de concerts
Barts, Barcelona Arts on Stage

Millor programació de teatre o auditori
L’Atlàntida de Vic

Millor programació de festa major
Festa Major de l'Ajuntament de Terrassa

Millor cicle de música o festival
Festival BarnaSants

Artista revelació
Animal

Millor mitjà de comunicació o programa musical
'Àrtic' BTV

Premi trajectòria professional
Núria Batalla i Joan Molas

Premi a la dedicació professional
Emili Llobet

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 19/11/2017

Consultar aquesta edició en PDF