Cinema
Cultura 19/04/2024

La Mallorca inèdita d'Agustí Villaronga es projectarà el pròxim dilluns

Serà en un acte obert al públic que tendrà lloc dilluns dia 22 d’abril a partir de les 18:30h a la sala Augusta de Palma

2 min
Cartell promocional de l'acte d'homenatge a Agustí Villaronga que tendrà lloc el pròxim dilluns 22 d'abril

PalmaDesprés de 37 anys dins una bobina amagada als magatzems de Foment de Turisme, el pròxim dilluns 22 d’abril finalment es projectarà la peça documental Mallorca que Agustí Villaronga va filmar per encàrrec d’aquesta institució de promoció turística. Serà la primera vegada que se’n faci una projecció pública després que l’any 1987, una vegada lliurada als responsables de Foment, s’hi fessin una sèrie de modificacions entre les quals destaca la incorporació d’una veu en off. La versió que es projectarà només compta amb una banda sonora musical, escollida pel mateix Agustí Villaronga. 

“En aquell temps es van fer altres pel·lícules de promoció turística, i moltes d’elles eren encàrrecs a directors reconeguts i de prestigi”, explica Francesc Bonnin, director de l’Arxiu del So i la Imatge de Mallorca (ASIM), “però aquesta és diferent a totes elles. Els altres van acabar fent pel·lícules més convencionals, més relacionades amb la idea de l’època de promoció turística. La de n’Agustí Villaronga, però, és totalment personal, amb la seva estètica, la seva llum i el seu estil present en tot moment”. I, de fet, Bonnín atribueix precisament a aquesta qualitat “autoral” de la peça el fet que finalment Foment de Turisme no l’arribàs a utilitzar per promocionar l’illa. “Li degueren dir que filmàs la seva versió de Mallorca per fer-ne promoció, quan ell encara era un director incipient, i degueren pensar que faria més o manco el mateix que havia fet tothom. Però no”, assegura. 

La còpia que es projectarà el pròxim dilluns, localitzada el passat mes de desembre, és una pel·lícula de 35 mil·límetres que es trobava en bon estat de conservació i que tot apunta que només havia estat projectada una vegada. Tanmateix, després d’aquesta primera bobina se n’han trobat d’altres, per exemple, a la col·lecció de les germanes Marquès Rattier, un fons iniciat pel seu pare, Pau Marquès, a més d’algunes bobines que contenen material descartat del muntatge original. Algunes d’aquestes peces seran ara sotmeses a un procés de digitalització i revisió per a la seva correcta conservació. 

Per altra banda, la projecció del pròxim dilluns, organitzada pel departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, s’inclourà en un acte d’homenatge al cineasta, que va morir el mes de gener de l’any passat, que comptarà també amb una taula rodona al voltant de la realització del documental i la projecció de la darrera pel·lícula que Villaronga va rodar, Loli Tormenta. Serà a partir deles 18:30h amb entrada lliure fins completar aforament. 

stats