ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 06/09/2017

L'associació d'actors i actrius denuncia que "el teatre Principal no fa una aposta clara pels professionals de les Illes"

Membres del sindicat han entregat una carta de protesta a l'equip directiu del teatre minuts abans de la presentació de la nova temporada

Margalida Mateu
2 min
Els membres de la junta directiva de l'associació d'Actors i Actrius Professionals de les Illes Balears (AAAPIB) entregant la carta de protesta al director del Teatre Principal.

PalmaSorpresa aquest dimecres a la presentació de la nova temporada del teatre Principal de Palma. Directius i polítics del Consell no esperaven que l'Associació d'Actors i Actrius Professionals de les Illes Balears (AAAPIB) es plantassin al lloc de trobada de la roda de premsa per entregar-los en mà una carta de "protesta i anàlisi de la gestió duita a terme des que l'equip directiu va arribar al càrrec" fa un any.

Segons la junta directiva de l'AAAPIB, "una de les funcions del teatre Principal –inclosa en els seus estatuts– és la de ser un centre de producció que ha de promocionar i vetlar per la feina de tot el sector dramàtic de Mallorca i per extensió de les Illes Balears i això el Principal no ho està fent, no s'està complint", reclamen des del sector.

"Si bé és cert que el Principal ha anunciat dues convocatòries de coproduccions", des de l'AAAPIB assenyalen a la carta al director que "resulta escandalós que una d'aquestes coproduccions contracti quatre vegades més actors que les seves dues produccions teatrals", que duran a terme aquest final de temporada d'enguany i que són "dos monòlegs als quals la major part de l'equip tècnic és el mateix, l'escenògraf d'un és el director de l'altre i a més un dels actors és català. No hi ha cap problema, però, si fas dues produccions que són monòlegs, creim que mínimament els actors haurien de ser mallorquins o balears", denuncia l'AAAPIB.

Des de l'associació hi afegeixen que "el teatre Principal de Palma no s'està presentant com un centre de producció i referència illenc. Durant una temporada sencera no s'ha fet cap producció pròpia, fet que no es donava des de feia anys", diuen.

Per la seva banda, el director del Principal, Carlos Forteza, ha assenyalat que s'està treballant en produccions més grans i amb més actors amb vista al 2018 i al 2019 i que necessiten temps per poder fer muntatges de gran format. A més, ha indicat que sempre té la porta oberta al diàleg amb el sector i que el Principal ha de combinar ser un centre d'exhibició, creació i producció, ja que "no té els recursos necessaris per ser un centre de producció pròpia".

stats