L'Institut del Teatre inicia formacions sobre assetjament sexual i abús de poder

Es faran 24 accions diferents per conscienciar el professorat i l'alumnat i "evitar qualsevol situació abusiva a les aules"

2 min
Assemblea d’estudiants a les portes de l’Institut del Teatre.

BarcelonaEl 28 de maig l'Institut del Teatre (IT) va donar el tret de sortida a 24 accions formatives destinades a prevenir i evitar qualsevol situació abusiva a les aules. Tres mesos després que esclatés el cas d'assetjament sexual i abús de poder per part de diversos docents –i que ha derivat en l'obertura fins ara de tres expedients i la investigació de 13 professors–, l'IT ha començat a formar tant l'alumnat com el professorat, una de les exigències que van fer des del principi els estudiants quan va fer-se pública la investigació de l'ARA.

La primera formació que s'ha fet és un curs introductori on es treballa al voltant de conceptes com l'assetjament sexual, psicològic o laboral i l'abús de poder, a través de sessions de dues hores i mitja que imparteixen una sociòloga i una psicòloga. "S’analitzen qüestions tan diverses com la societat sexista i les violències masclistes, els efectes psicològics de l’assetjament o els factors de risc i protecció en l’àmbit de les arts escèniques", detalla la institució en un comunicat.

Durant aquest mes de juny també hi haurà una formació específica per a l'alumnat, un espai de "reflexió i intercanvi que permeti als estudiants compartir i contrastar inquietuds, necessitats o sentiments al voltant de les agressions masclistes", i també s'ha previst un curs introductori de violència masclista per al professorat home, centrat en dinàmiques de poder i perspectiva de gènere, així com l'assumpció de responsabilitats i la reparació de danys.

Aquests primers cursos formen part d'una primera fase d'accions que tindrà continuïtat el curs que ve. De fet, l'IT preveu instaurar aquesta línia formativa com "una formació permanent" que es repetirà cada curs per poder garantir d'aquesta manera "la sensibilització i conscienciació sobre aquests temes".

Les 24 accions les impulsa la direcció provisional, que ara mateix recau en la figura de Núria Plana, que després de la dimissió de Magda Puyo al febrer va assumir aquesta responsabilitat fins que s'acabi el procés de selecció convocat per escollir un nou equip de govern. El curs que ve s'espera que ja hi hagi una nova direcció.

Paral·lelament, des de l'1 de març està en marxa un servei d’atenció psicològica per a les persones que van patir les situacions d'abús i assetjament dels docents.

stats