Premi literari
Cultura 18/01/2024

L'escriptora mallorquina Llucia Ramis guanya el premi Libros del Asteroide amb un retrat de l'habitatge al llarg de 30 anys

És una investigació en el qual l'autora entrellaça la seva pròpia experiència a Barcelona

ARA Balears
1 min
La escriptora mallorquina Llucia Ramis.

PalmaL'escriptora mallorquina Llucia Ramis ha guanyat la quarta edició del premi de no-ficció Libros del Asteroide amb el projecte Un metro cuadrado. Diez pisos y treinta años en Barcelona. És una investigació sobre la qüestió de l'habitatge a Espanya en el qual l'autora entrellaça la seva pròpia experiència a Barcelona, localitat on ha viscut en deu pisos diferents durant les últimes tres dècades.

A través de la seva pròpia història com a inquilina, Ramis, que és també periodista, retrata la progressiva gentrificació de les ciutats, així com les seves causes i conseqüències, alhora que reflexiona sobre el concepte de la llar. El jurat, integrat per Jordi Amat, Daniel Capó, Leila Guerriero, Daniel Gascón i l'editor Luis Solano, ha valorat, a més de "l'interès universal" del tema i la seva aproximació, la "solvència narrativa" de l'escriptora. El jurat considera que el projecte aborda les múltiples cares del problema de l'habitatge a Espanya i el seu impacte a la vida de les persones. Combina crònica autobiogràfica, observació directa sobre el terreny i investigació periodística.

Aquest premi de Libros del Asteroide es distingeix d'altres guardons de no-ficció perquè és un premi atorgat a projecte i no a l'obra acabada. Té una dotació de 7.000 euros. En aquesta quarta edició ha rebut un total de 198 propostes, 91 de les quals de fora d'Espanya. Llucia Ramis (Palma, 1977) és autora de quatre novel·les: Coses que et passen a Barcelona quan tens 30 anys, Egosurfing, Todo lo que una tarde murió con las bicicletas i Les possessions.

stats