Patrimoni
Cultura 29/08/2022

L'Ajuntament de Palma es planteja comprar la clau del Regne si es comprova que és autèntica

L'àrea d'Educació de Palma ha encomanat una investigació independent sobre la peça

2 min
Imatge de la clau a la sala de plens de l'Ajuntament de Palma.

PalmaDesprés de dos anys cercant-la, finalment l'Ajuntament de Palma ha pogut mostrar per primera vegada la que és possiblement una de les dues claus del Regne de Mallorca. "És una presentació amb prudència", ha matisat el batle, José Hila, durant la presentació als mitjans de la peça. I és que, malgrat que hi ha molts indicis que és l'original, la seva autenticitat encara no ha estat provada. Una vegada arribada la clau a Ciutat, precisament la propera passa que ja ha engegat Cort és una investigació historicoartística independent sobre la joia.

La que s'ha trobat és la clau renaixentista, de la gòtica encara no se'n sap el seu parador. El regidor d'Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, ha assegurat que, quan varen començar a cercar les dues claus, no tenien l'objectiu de comprar-les, perquè esperaven que estiguessin en algun museu, però ara obren aquesta possibilitat, depenent dels resultats de l'estudi. "Llavors serà l'hora de prendre la decisió", ha dit el regidor.

També d'aquestes conclusions dependrà el seu valor econòmic. Fins ara, l'únic que se sap és que la família Rothschild va vendre les dues claus per separat a través de la casa de subhastes Christie's el 2000 i la renaixentista es va taxar en 12.500 lliures esterlines. Després hi va haver una segona subhasta a Dallas (EUA), en la qual la va adquirir el propietari actual, que és qui ha cedit la joia a Cort temporalment.

L'exposició després de la investigació

"Està feta a Mallorca amb tota seguretat. És de terrisseria mallorquina, però falta saber de quin segle és", ha avançat Magdalena Rosselló, directora i conservadora del castell de Bellver. Les primeres proves que han fet han estat un tac i una radiografia, en què s'ha pogut comprovar que és tota d'or, i, per tant, només té una densitat. L'àrea d'Educació preveu que els estudis estiguin acabats a final d'octubre i després se'n pugui fer l'exposició, que encara no té definit l'espai.

Cal recordar que la joia es va fer per simbolitzar la rendició dels Agermanats i mostrar fidelitat al rei Carles V. L'Ajuntament la cercava des del 2020 per exposar-la pel 500è aniversari de la Germania. Carrió ha assenyalat que "se'n parla des de fa almenys 500 anys, però està descontextualitzada. Ara el que estam fent és recaptar tota la informació". "És important perquè recuperam una part de la nostra història", ha afegit Hila.

stats